изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:14 EEST
НОВ КАБИНЕТ НЯМА ДА ИМА ЩЕ ИМА САМО РОКАДИ В СТАРИЯ    
ПарламентВчера лидерите на НДСВ, ДПС и Новото време подписаха споразумение "за сътрудничество и взаимопомощ". Парламентарна криза няма - горят министрите Лидия Шулева, Герги Петканов, Божидар Абрашев, Валентин Церовски и Мехмед Дикме

Младите нововремци охладиха страстите и мечтите за нов експертен кабинет на обединената опозиция. 3 дни преди вота от първи опозиционери те се превърнаха в управляващи. Вчера лидерите на НДСВ, ДПС и Новото време подписаха споразумение "за сътрудничество и взаимопомощ". Новото време става равноправен партньор на управляващите и се отказа от мераците да сваля кабинета на Симеон Сакскобургготски. Царят-премиер заяви след подписването, че стабилността е водеща сила за всяко националноотговорно управление и затова прибирането обратно на Новото време в редиците на управляващите ще разшири либералното пространство и ще позволи на кабинета да довърши успешно мандата си и да изпълни управленската си програма докрай.
Парламентарна криза вече няма, заяви Сокола след подписване на споразумението. Емил Кошлуков сподели, че нововренците поемат отговорността и активно ще участвуват в управлението. Включването им в новата коалиция ще премахне изцяло риска от неподписването на договора с ЕС през май.
Кошлуков и сие явно размислиха през почивните дни, че ако играят като отцепници, парламентът и работата като депутати в бъдеще време ще останат за тях само  добър спомен, затова взеха решение да подадат ръка на управляващите. По добър вариант е да се сбъдне мечтата ти за някое министерско кресло, отколкото да разказваш как някога си бил депутат. И докато обединената опозиция все още мъдруваше  дали да подкрепи експертен кабинет и с мандата на коя политическа сила да бъде съставен той, лидерите на трите управляващи партии - НДСВ, Новото време и ДПС, решиха, че нов кабинет няма да има, ще има само рокади в старият.
Споразумението за сътрудничество предвижда съставяне на стабилно парламентарно мнозинство в рамките на настоящия парламент и сътрудничество на парламентарните избори с цел реализирането на общо управление. Обявило се като бъдещ балансьор, Новото време  на време разбра, че едва ли би прескочило границата от 4 % само, без подкрепата на силна партия. И тъй като народът не е забравил силната им връзка с управляващите, заровиха томахавките и се спазариха с царя. В учередителната декларация на младата партия пише: "Има шанс за демокрацията в България. Има шанс, ако не бъде подкрепена от страхливите и нагаждачите, а от свободните и от мечтателите и предприемачите."
Според запознати,  предприемчивият Кошлуков и сие са поискали 10 избираеми депутатски места и 2 министерски кресла в бъдещия кабинет. Не на много висока цена, но все пак достатъчна, за да се задършиш още няколко годинки във властта. Партията на Кошлуков иска и незабавни рокади в правителството - Лидия Шулева, Герги Петканов, Божидар Абрашев и Валентин Церовски, най-вероятно, ще бъдат сменени с нови лица. От ДПС прибавят към списъка на жертвите и своя министър Мехмед Дикме. Според управляващите, смяната на местата ще стане след дебатите по вота или идната седмица. Днес  следобяд и трите политически сили ще направят спешни заседания, за да решат как техните избраници да се включат в старото ново правителство, т.е. дава се начало на кадровата политика. След заседанията ще има и брифинг за журналисти.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

НОВ КАБИНЕТ НЯМА ДА ИМА ЩЕ ИМА САМО РОКАДИ В СТАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди