изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:06 EEST
Огромен астероид на една ръка разстояние от Земята    
Новини Огромният астероид, който щеше да удари Земята, всъщност ще премине на една ръка разстояние и според учените може да бъде наблюдаван с


невъоражено око. Въпросният астероид бе открит в края на миналата година и тогава NASA предположи, че е има голяма вероятност за сбълъск със Земята през 2029 г., пише news.ru. Новооткрито небесно тяло, получи името Asteroid 2004 MN4 и бе определено като крайно опастно - възможноста за сблъcък бе изчислена на 1:60. Новите изчисления на траекторията на MN4 показват, че удар няма да има, а по-голямата част от жителите на нашата планета ще могат да видят огромният космически камък (диаметърът му е повече от 300 м) на 13 април 2029 година, когато той ще премине на разстояние 36 350 км от Земята. Дистанцията е по-близка от орбитата на повечето изкуствени спътници на Земята.
Според Space.com, подобно събитие се случва веднъж на хиляди години и в досегашната ни история няма отбелязен подобен факт - не е известно друго небесно тяло, преминавайки на толкова близко разстояние да не е изгоряло в атмосферата. Астероидът ще може да бъде наблюдаван от Европа, Африка, и някои от страните на Близкия Изток.
Новите данни за траетория на MN4 са били получени миналата неделя от астрономите на NASA, благодарение на обсерваторията Arecibo. Те показват, че астероидът ще изглежда като бързо движеща се звезда с магнитуд (яркост) около 3,3. Колкото по-нисък е магнитуда на небесното тяло - толкова по-ярка е звездата. Най-ярките обекти в Слънчевата система имат отрицателен магнитуд. При ясно нощно небе, внимателният наблюдател вижда звезди, започвайки от магнитуд 6,5. Астрономите съветват жителите на големите, ярокосветени градове ако желаят да наблюдават явлението да отидат в провинцията където при добра видимост, дори няма да им е необходим и бинокъл.
Астероидът 2004 MN4 обикаля Слънцето практически в същата равнина, където е и Земята, извършвайки пълна обиколка за 323 земни дни, така два пъти в годината MN4 пресича земната орбита. Най-черните прогнози за евентуален сблъск вещаят старховито цунами и кратер с диаметър 4 км. Освободената енергия от удара ще достигне до 1600 мегатона (това е взрив приблизително 100 пъти по-мощен от атомната бомба, хвърлена над Хирошима).
Гибелният петък, 13-ти, 2029-а?
 


Сходни връзки

Огромен астероид на една ръка разстояние от Земята | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Огромен астероид на една ръка разстояние от Земята
Автор: Anonymous да 2005-02-10 @ 10:20 EET
ДЯДО ГОСПОД Е РЕЩИЛ ДА ПРАВИ КОСМИЧЕСКО
ПРОЧИСТВАНЕ И НА СТАРЕЦА МУ ПИСНА ОТ НАС.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди