изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:00 EEST
Техеран заплаши Вашингтон    
По светаТехеран. Пред насъбралото се множество по случай 26-годишнината от Ислямската революция в Иран иранският президент Мохамад Хатами заяви, че всеки “агресор” ще бъде посрещнат с огън в страната му, предаде АФП.


“Иранският народ е единен срещу всяка заплаха или атака”, заяви Хатами. “Агресорите ще бъдат посрещнати с пъклен огън”, допълни той.
По повод 26-годишнината от Ислямската революция през 1979 г., иранските власти призоваха народа да присъства на официалните церемонии, въпреки студа и снега, за да “докажат пред света единството на иранската нация” срещу международния натиск върху Техеран за отказ от ядрената програма, отбелязва АФП. Вашингтон неколкократно заплаши да атакува Иран, поради подозрения за разработване на ядрено оръжие.
“Заплахите имат за цел единствено психоатака и са следствие от техните неуспехи. Никой не може да ни унижи, не сме зависими от никого”, каза още Хатами.
Иран не смята да произвежда ядрена бомба, но няма да се откаже от използването на ядрена енергия за мирни цели. Това обяви още вчера иранският президент Мохамад Хатами, цитиран от РИА Новости. “Проучванията на общественото мнение показват, че иранската общественост подкрепя продължаването на ядрената програма на Иран за мирни цели. Ето защо иранското правителство ще се придържа към мнението на народа, а не на тези, които се опитват да ни наложат забрани”, заяви Хатами на среща с чужди посланици и представители на международни организации, посветена на честването на 26-годишнината от ислямската революция в Иран през 1979 г.
В същото време в Женева започна нов кръг преговори между Иран и три европейски страни за ядрената програма на страната. Вчера в Брюксел Кондолиза Райс обвини европейците, че са твърде мудни по отношение на иранската ядрена програма. Според нея, твърдостта на Германия, Франция и Великобритания към режима в Техеран не е достатъчно ясно изразена.
Според информация на Газета Ру, САЩ възнамеряват да поискат оставката на генералния секретар на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ Мохамед Ел Барадей поради обвинения, че Барадей е “прекалено мек” по въпроса с иранското ядрено досие.

Агенция “Фокус” припомня:

Иран чества днес 26 години от ислямската революция.
Чрез Иранската революция Иран преминава от прозападна ориентирана монархия (по време на управлението на Шах Мохамед Реза Пахалави) в шиитска ислямска република(по време на управлението на аятолах Хомейни). Революцията се разделя на два периода : първият е свързван със създаването на алианса на либерални, леви, и религиозни групи, вторият период се характеризира с властта на аятоласите, често е наричан Ислямска революция .
На 26 януари 1963 година шах Реза Пахлави започва кампания по модернизация на страната, известна още като “бялата революция”, тя предвижда поземлени реформи, модернизация на икономическата и социалната сфера. Към края на 60 години на 20 век шахът все по- често прибягва до помощта на тайните служби, чрез които контролира опозицията и тези, които критикуват реформите. През 1978 г. религиозните среди се отказват от подкрепата си за Шаха. Стига се до безредици, масови демонстрации и протести. Въведено е военно положение.Формира се опозиционно движение около ислямския фундаменталист аятолах Хомейни.
На 16 януари 1979 г. в резултат на усложнената политическа обстановка Шахът и семейството напускат страната. На 1 февруари след 14 годишно изгнание, наложено му заради противопоставяне на режима, в страната се завръща аятолах Рухола Хомейни. На 11 февруари революцията побеждава. Проведен е референдум и на 1 април 1979 г. Иран е обявен за ислямска република.Приема се нова конституция, която се основава на парламентарна форма на управление, с избираем президент и еднокамерен парламент. Възприет е Шериата ( закон от Корана) като основа на законовата система и се съставя Съвет на старейшините подчинен на религиозни лидери: “ улеми” (религиозни мъдреци) и “молла” (тълкуватели на Корана).
На 25 януари 1980 г. Аболхасан Бани - Садр е избран за президент на републиката. Правителството започва мащабна програма за национализация.Съгласно приетата през 1981 г. Конституция на Иран, в страната са забранени всички политически партии и неислямистки движения.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Техеран заплаши Вашингтон | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Техеран заплаши Вашингтон
Автор: Anonymous да 2005-02-10 @ 18:19 EET
не е ли по точно Аперика почна
да плаши Иран?
Техеран заплаши Вашингтон
Автор: Anonymous да 2005-02-11 @ 13:10 EET
не разбрах кой кого заплашва
на времето имаше един автор,
КАРЕЛ ЧАПЕК в кнегата "Преключенията на добрият
войник Швейк" има глава която коментира поведението
на един пражки вестник и за пражките читатели
се формира заглавието "Кучката"един съвет /не нее съвет
понеже е безплатен/ скъпи приятели журналисти
търсете си мястато в класацията "Безпринципна журналистика"
Идея: обявете анкета медии-безпринципност-журналисти.
мога да подскажа-Гарелов,Виза Недялкова и един куп дърти
брантии с голявм мерак да цуцат от хляба ви.
сега журналистиката може да се опище с една турска поговорка
/ша ма прощавате ама обичам си го АЛЕКО/
БОК ЮСТИНИ БОК ще ме прощавате.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.28 секунди