изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:06 EEST
ЦУНАМИТО ЦЕРОВСКИ СРЕЩУ "АЛБЕНА" АД    
Новини

Днес Добрички окръжен съд ще гледа съдебен иск на Министерството на регионалното развитие и благоустройство срещу "Албена" АД за неплатена концесионна такса през 2002 и 2003 години в размер на 3,3 млн. лева. Договорът за концесията е сключен през 1998 г. и е с продължителност 10 години. Годишната концесионна такса за курорта е в размер на близо 1,5 млн. лева, а размерът на плажната ивица е 150 000 кв. м



От две години ръководството на "Албена" отказа да плаща таксата и влезе в преговори с регионалното министерство за коригиране на размера й. През лятото на 2004 г. двете страни бяха стигнали почти до споразумение.

"Методиката на изчисляване на концесията е несъвършена. Курортите по нашето Черноморие не са равнопоставени. При еднаква плажна ивица някои плащат такса два и половина пъти по-малко, отколкото плаща "Албена". При изчисляване размера на сумата, МРРБ тотално игнорира социалния фактор и потенциала на бизнеса, хотелската и легловата база, както и близостта до големия град. Затова отказахме да плащаме и настояхме МРРБ да преразгледа размера на таксата ни", коментира изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев. Въпреки дългите преговори с ведомството на Валентин Церовски, не се постигна абсолютно нищо и МРРБ заведе съдебен иск срещу "Албена" АД. "Не мога да прогнозирам изхода на делото. Каквото каже съдията, това ще правим", добави К. Станев.

Концесионната такса на "Златни пясъци" е близо три пъти по-малка от тази на "Албена". Големината на плажната ивица е 149 000 кв. м, само с 1 000 кв. м по- малко от плажа в "Албена". Размерът на годишната концесионна такса на "Златни пясъци" е 500 000 лева, докато тази на "Албена" е 1, 5 млн. лева.

Размерът на концесионната такса се изчислява от специална комисия, съставена от представители на МРРБ и представители на курортите. От две години обаче комисията не се е събирала, твърдят източници на НДТ. При едно от посещенията си по Северното Черноморие през 2003 година, лично министър Церовски обеща, че ще има коренна промяна по методиката за изчисляване на концесионните такси.

На основата на тези факти е нормално човек да си прави изводи. Вярно, че в момента политическото море е повече от бурно и едно съмнение в министър Церовски автоматично се отъждествява като изнудване на комплекса. Трудно е обаче да повярваме, че министърът просто е забравил обещанията си и има през изтеклата година и половина такава голяма заето, че не може да преразгледа неравнопоставеността между "Албена" и "Златни пясъци". Сред бизнесмените в туризма дори витае мнението, че Церовски пее под диригентската палка на собствениците в "Златни пясъци", сред които сегашни министри и бивши премиери, синдикални лидери и стожери на парламентарно представени политически партии. Някои дори допускат съмнения, че на Церовски е поставена задача да поразбие "Албена" и така да осигури апетитни парчета собственост за новозабогатели българи и приятели от чужбина. Това вече би довело най-вече до ощетяване на добруджанци, които имат изключителен икономически интерес "Албена" да се остане едно цяло и да се развива икономически. По-малките добруджански фирми смятат, че утежняващи фактори върху "Албена" биха довели до навлизане в нея на "другоземни фирми", които ще им отмъкнат и туристически бизнес под носа. Впрочем, очакваме с интерес днес как ще се произнесе съдът, след като отношението на МРРБ към "Албена" и "Златни пясъци" е разногледо и очевадно в полза на варненци. НДТ

 


Сходни връзки

ЦУНАМИТО ЦЕРОВСКИ СРЕЩУ "АЛБЕНА" АД | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЦУНАМИТО ЦЕРОВСКИ СРЕЩУ "АЛБЕНА" АД
Автор: Anonymous да 2005-02-11 @ 10:35 EET
Uvazhaem jurnalisti,
Parvo si opravete razmera na ploshtta na plaja v Albena- absurdno e da pishete 1500 kv.m. Tova e plosht kolkoto 10 golemi apartamenta. Pri 6 km plajna ivica na Albena taka izliza che pyasaka e 25 santimetra !?
/Molya Vi zamislyaite se kato pishete cifrite!!!/
Vtoro- Albena sama si e podpisala dogovor prez 1998 godina i Krasimir Stanev da ne e spal togava a da e zashtitaval interesite na kurorta i sobstvenicite.
Treto- smyatam che bulgarskiat sad ne tryabva da gleda dtugite kurorti kakvi dogovori i ceni imat, a dali stranite po tochno tozi dogovor si spazvat zaduljeniata- MRRB i ALBENA. Inache vsichko drugo namirisva na natisk i prochie ot strana na Krasimir Stanev kam dobrichkite sadii.
Chetvarto- Gospodin Cerovski moje da ne e cvete za mirisane, ama takiva obvinenia che vidite li toi provalya Albena s tozi dogovor i opravya konkurenciata ot Zlatni pyasaci sa divotii i bezumia. Kakto pishete tochno Vie po gore- Dogovorat e podpisan prez 1998 godina i Albena e priela pravilata na igrata togava. G-ja Lidia Shuleva, koyato e deistvasht zamestnik ministar predsedatel da ne bi da ne e chlenuvala v borda na direktorite na ALbena!?! Inache izliza che na kelyavata raketa kosmosat i e kriv. Da ne govorim che vsyaka godina izlizat obyavi na Albena che otdava plajni sektori pod naem i dere yako ot naematelite na tezi chasti. Toest Albena si pribira parite za plaja, oshte poveche che na drugite plajove mogat da se slagat dopalnitelni targovski obekti, no Albena gi e iznesla vav svoyata si teritoria zad asfaltovia pat. Istinata za Albena e druga- ot 1997 godina sapatstvashtia biznes na Albena masovo byaga ot neya i otiva tam kadeto mu predlagat po-izgodni uslovia- i taksitata izbyagaha, i hudojnicite i targovcite i naematelite na plajni ivici. Neka Krasimir Stanev malko si promeni politikata kam sapatstvashtia biznes- tova shte bade ot polza i za ALBENA i za dopalnitelnia biznes.
ЦУНАМИТО ЦЕРОВСКИ СРЕЩУ "АЛБЕНА" АД
Автор: Anonymous да 2005-02-11 @ 12:12 EET
докато има телета ще има и касапи.
ЦУНАМИТО ЦЕРОВСКИ СРЕЩУ "АЛБЕНА" АД
Автор: Anonymous да 2005-02-11 @ 16:08 EET
Дано ги разпердушинят тез крадливи копелета в Албена,ега ти вертепа са там!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди