изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:03 EEST
14 ФЕВРУАРИ - СВ. ВАЛЕНТИН, ДЕН НА ВЛЮБЕНИТЕ    
Общество

Купища червени сърчица, красиви букети, усмихнати лица и най-прекрасните думи на света - измеренията на празника, посветен на влюбените, са безкрайни. Както всъщност е безкрайна и палитрата от чувства, които бушуват между двама души. Ето едната от легендите, която разказва за покровителя на влюбените - Свети Валентин. Той бил лекар и живял в древен Рим. Валентин винаги се стараел лекарствата, които предписвал на своите болни, да имат приятен вкус. За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Свети Валентин бил и проповедник, живял по времето на Клавдий Втори, който водил множество войни.



Когато броят на новите войници в армията започнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаността на войниците към дом и семейство. Тогава той отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава влюбените двойки.
Веднъж затворническият страж почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Той бил чул за лечителските способности на Валентин и сега го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата. Валентин знаел, че този недъг е практически нелечим, но дал дума, че ще направи всичко възможно, за да излекува момичето. Дал й мехлем и казал да дойдат отново. Минали няколко седмици, но зрението на момичето така и не се върнало.
В един ден обаче римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували, заради това че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Помолил да му дадат хартия и мастило и написал прощално любовно писмо на момичето. Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран (минзухар). Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението й се възстановило.

Всъщност, съществуват различни версии за произхода на Деня на свети Валентин. Едва ли обаче някой знае коя от тях е вярната. Важното е, че има поне един ден в годината, през който във въздуха се носи ухание на нежност, красиви емоции, любовни трепети, мислите са розови, а погледите искрящи и влюбени.

 


Сходни връзки

14 ФЕВРУАРИ - СВ. ВАЛЕНТИН, ДЕН НА ВЛЮБЕНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди