изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:32 EEST
ПРОМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ОБРАЗЕЦ    
Парламент Продаваме земеделска земя на чужденци, независимо дали са граждани на Европейския съюз. незаконно забогателите ще му мислят само 5 години, ако изобщо проработи новият закон

Днес в пленарната зала депутатите приеха промените в Конституцията, касаещи продажбата на земя на чужденци. 211 народни представители гласуваха за поправката, според която от 2014 г. чужденците, независимо дали са граждани на ЕС, ще могат да купуват земя у нас. Четирима депутати гласуваха против,един – въздържал се. Според сега действуващата нормативна база, чужденците не могат да придобиват право на собственост и други вещни права върху земеделски терени. След 2014 г. депутатите решиха да няма ограничения и се обявиха за пълната либерилизация на пазара на земята у нас. Чужденците ще могат да придобиват собственост на земя и при наследяване по закон. Досега, ако те получат земя по наследство или завещание, в определен срок трябваше да ги прехвърлят на български граждани. Според поправката на Конституцията, придобиването на собственост ще се определи със специален закон. Българското правителство е договорило с ЕС 7-годишен гратисен период за продажбата на земя,т. е ако България стане член на ЕС през 2007 г.,продажбата на земя да започне от 2014 г. Единствено чужденците, граждани на ЕС с постоянен адрес в България, ще могат да извършват сделки, да закупуват земеделска земя и терен за жилище и за тях няма да важи 7-годишният гратисен период.
Юристът Любен Корнезов се обяви против поправката. Той предложи само граждани на ЕС да могат да придобиват собственост върху земеделските земи у нас. Парламентарната група на КБ не подкрепи предложението на юриста. Според него в кабинета е получено писмо от Американската търговска камара, с която се иска равенство за всички чужди граждани и след получаването му Временната комисия за промени в конституцията е сменила мнението си и не е подкрепила предложението му. Янаки Стоилов предложи право на собственост върху земеделска земя да имат само чужденците, които имат намерения да я обработват. Предложението му не бе прието. Заместник-председателката Камелия Касабова заяви,че трябва да има равен старт за всички чужденци, независимо дали те са от ЕС, или не. В повечето страни от ЕС не съществува подобна забрана за продажба на земя. От 25 държави-членки само в Литва и Словения съществува подобно ограничение и ние сме заимствали част от тяхната законова уредба. Другите промени в Конституцията, касаещи подписването на международни договори, избори за членове на Европейския парламент, както и участието на граждани на ЕС в местните избори у нас, бяха приети с пълно мнозинство от родните депутати. След промените в Конституцията, депутатите обсъдиха и промените в Закона за отнемане на имуществото, придобито чрез престъпна дейност. Специална комисия ще преценява кой и как е нарушил закона. Тя ще бъде на подчинение на министъра на финансите и ще действа в 10-месечен срок, като по изключение може да бъде удължен с още 3 месеца, ако се налага допълнително разследване. Агенцията ще събира информация от данъчните служби, финансовото разузнаване, вътрешния държавен финансов контрол, сметната палата, агенцията по приватизация, фирменото отделение на съда и съответните служби на общинската администрация. Тя може да поиска и писмена декларация от проверяваното лице за влогове, имоти, ценни предмети, списък на банковите сметки, които приетежава то или семейството му. Максималният срок за подаване на декларацията е 14 дни - решиха депутатите. Ако декарацията не се предостави на агенцията, ще се счита, че имотите са придобити чрез престъпна дейност. Според закона, всяко имущество над 30 000 лева има основание за подозрение, 3/4 от българите ще влизат в обсега на закона. Юристите твърдят, че държавната администрация и чиновниците е твърде възможно да злоупотребяват със закона и да съсипят бизнеса на обикновените хора, а мафията отново да остане безнаказана. Политиците пък са скептични,защото комисията има 5-годишен мандат и се избира от управляващите. Според тях тя ще действа пристрастно и ще е насочена предимно към бизнеса, свързан с опозицията. Едно е сигурно,това е поредният закон, приет от родните депутати, който ще остане на книга и няма да заработи ефективно.
В кулоарите депутатът от Новото време Неделяко Калъчев обяви идеята на партията професор Герджиков да бъде номиниран за поста омбудсман на България. Според него, по този начин най-елегантно професорът ще запази достойснвото си от създалата се ситуация. От жълтата група не приемат решението на новоремците. Те са категорични, че проф. Герджиков ще бъде новият-стар парламентарен шеф.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

ПРОМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ОБРАЗЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди