изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:10 EEST
ЛЕВСКИ - СИМВОЛ НА РОДОЛЮБИЕТО    
ОбществоПо повод 132-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата НДТ ви предлага размишленията на двама представители на клуб "Млад журналист" при СОУ "П.Р.Славейков"

Марина НОВАЧЕВА
Васил Левски - символът на родолюбието, на обичта към Майка България е онази личност, от която ние трябва да се поучим. Тези, които сме се запътили към Европа. Гордият му български дух, силата и несломимостта му помагат в делото му да докаже на хората - на целия български народ, че е равен на всички останали. Че въпреки лошото икономическо положение, България има на какво да научи бъдещите си западни партньори. Ние, българите можем да се съревноваваме с германци, англичани и французи. Можем да им покажем какво означават родолюбието и патриотизмът. И трябва да сме горди със славното си минало, с вековната си история и с родината си България.
Урокът по родолюбие, който Дяконът даде на целия български народ, е символ на това, че, ако сме обединени, ако сме единни, можем да постигнем всичко, което пожелаем. И, ако всеки един от нас носи частичка от неугасващия огън на Апостола в сърцето си, то цяла Европа ще види в българите онзи несломим народ, който преди 130 години е извоювал свободата си.


Георги ГЕОРГИЕВ
Всички европейци, включително и  ние, имаме какво да научим от Левски. За идеала, за себеотрицанието и за истинската, духовната свобода на човека, който има с какво да я усети. Все неща, на които в най-добрия случай се гледа като на романтични утопии от едно отминало време. Ние обаче не можем, а и не би трябвало да внасяме в съюза на "блажените" каквото и да е от духа на Апостола, защото май не сме достойни да се наречем негови потомци. Бягаме от онова, за което той с готовност е жертвал живота си. Би било най-малкото лицемерно да си послужим с Левски, за да си украсим представата за национална принадлежност пред бъдещите си партньори. А пък и на един борец за свобода просто не му е мястото в общност, чиято основна политика е да симулира хуманност с дребни изяви и да си затваря очите пред глобалната несправедливост. Точно затова пък на нас там ни е мястото. При ограничените от дебелашкото си задоволство европейци. А Левски нека го оставим да почива в земята, която той много е обичал.

 


Сходни връзки

ЛЕВСКИ - СИМВОЛ НА РОДОЛЮБИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди