изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 07:55 EET
КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА    
ИсторияКАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА:  1798 - Кърджалии нападат Трявна. 1860 - Георги Раковски поставя нов етап в революционната си дейност след пристигането си от Одеса в Белград. 1962 - Джон Глен става първият американец, излетял в Космоса, и първият човек, направил с космически кораб повече от една обиколка на Земята.

НА 20 ФЕВРУАРИ В БЪЛГАРИЯ:

1798
Кърджалии нападат Трявна. Чета начело с чорбаджи Генко успява да отблъсне нападението и да спаси селището от опожаряване.

1860
Георги Раковски поставя нов етап в революционната си дейност след пристигането си от Одеса в Белград. В Белград Раковски съставя "План за освобождението на България" и "Статут за едно Привременно българско началство в Белград". В плана застъпва идеята за всеобщо въстание на всички българи, без разлика на тяхното социално положение, а не чрез реформи или с помощта на външни сили. Ръководният принцип е: "Нашата свобода от нас зависи". Според плана в България трябва да бъдат създадени тайни комитети, които да мобилизират населението за масово участие във въстанието. Основната ударна сила в началото да бъде един добре въоръжен полк, създаден извън страната, който ще се движи по Балкана към Търново и Черно море.
Георги Сава Раковски е роден през 1821 година в Котел в търговско-занаятчийско семейство. Учи в родния си град, в Карлово и в гръцкото училище в Куручешме край Цариград. През 1841 година в Браила подготвя масово въоръжено нахлуване в България. На 10 февруари 1842 година бунтът е разкрит от румънската полиция, сподвижниците му са арестувани, но той успява да се укрие. След като научава за арестите, Раковски се предава на руския консул в Браила, който от своя страна го предава на румънските власти. На 14 юли е осъден на смърт, но тъй като е гръцки поданик, трябва да бъде изпратен през Цариград в Атина, за да бъде изпълнена присъдата. Гръцкият посланик в Цариград Ал. Маврокордатос вместо за Атина тайно го изпраща във Марсилия, Франция , където престоява година и половина.
През 1844 година се връща в Котел. Година по късно - през януари 1845 г. Раковски, заедно с баща му, са обвинени в подготвяне на бунт. В резултат са отведени в Цариград, където прекарват 3 години в затвора. По време на Кримската война 1853 г. –1856г. Раковски си издейства назначение в турската главна квартира в Шумен като преводач с намерение да предпазва българското население от безчинствата на турските войски и, от друга страна - да изпраща военни сведения на русите. През 1858 г. се установява в Одеса. Там се занимава със събирателска и научна дейност - събира народни песни, пише исторически и етнографски съчинения.
Умира от туберкулоза на 9 октомври 1867 година във вилата на братя Мустакови край Букурещ.

1878
Представители на населението от Тракия и Македония връчват прошение на ген. Николай Игнатиев, в което настояват Тракия и Македония да бъдат включени в границите на Княжество България.
След подписването на Берлинския договор през 1878 година България е разделена на две административно независими области - Княжество България и Източна Румелия.
Източна Румелия е разположена на север до билото на Стара планина, на изток – до Черно море и Странджа планина, на юг – до Родопите, и на запад – до Ихтиманска Средна гора, с площ 32 978 кв. км и столица – Пловдив. Според чл. 13. на Берлинския договор Областта остава под пряката политическа и военна власт на султана, но се ползва с административна автономия. Начело на администрацията и стои ген.- губернатор, наричан още главен управител, по религиозна принадлежност християнин, който се назначава от султана със съгласието на Великите сили за срок от 5 години. Според чл. 15. от същия договор султанът поема задължението да охранява границите на Областта и да държи войски в нея. Устройството на властта се възлага на Европейска комисия за Източна Румелия за 1878 г. – 1879 г. Международните актове – договори, конвенции и др., които Високата порта сключва с правителствата на други държави, са в сила и за Областта. Турското правителство запазва правата си и над намиращите се на територията жп линии.
Княжество България обхваща Северна България, Софийския санджак и Южна Добруджа. Според клаузите на Берлинския договор Княжество България се създава като автономно трибутарно (плащащо данък) княжество, което остава под върховната власт на султана. В него продължават да действат всички договори, спогодби и конвенции, сключени между Високата порта и Великите сили. Чуждите поданици запазват своите права и привилегии. Княжеството трябва да изпълни задълженията на Турция към компанията на железницата Русе – Варна, към Австро-Унгария и към компанията за Източните железници в Европейска Турция. Княжество България е длъжно да плаща годишен данък на Турция и да участва в погасяването на нейния държавен дълг. Редица членове на Берлинския договор нарушават суверенитета на Княжеството и го поставят в неизгодна позиция при осъществяване на международните контакти. Независимо от всичките пречки Княжество България открива през юли 1879 година дипломатически агентства в Цариград, Букурещ и Белград, а през 1896 г. –1905 г. сключва търговски и търговско-митнически договори с Австро-Унгария, Англия, Франция, Сърбия, Русия и др.
През 1885 година се осъществява Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

1878
Сафет паша оттегля съгласието си относно постигнатата вече договореност за България, Черна гора и Кавказ.

1881
За членове на първия Свети синод след Освобождението са избрани митрополитите Григорий Доростоло-Червенски, Симеон Варненско-Преславски, Панарет Пловдивски и Серафим Сливенски.
Григорий Доростоло-Червенски е роден през 1828 година в с. Сороки, Бесарабия. Получава образованието си в богословски училища в Атон, Цариград и о. Халки. Приема монашество през 1846 година в Хилендарския манастир.
Симеон Варненско-Преславски е роден на 9 февруари 1840 година в Бургас. През 1863 завършва Духовна семинария на о. Халки, след което е учител в Цариград и в родния си град. Приема монашески сан през 1870 година и в продължение на 2 г. е протосингел на видинския митрополит Антим I, който става и първи български екзарх.
Панарет Пловдивски е роден през 1805 година в с. Пътеле, Леринско (Гърция). Получава образование в Битоля и Атина. Приема монашество през 1844 година.
Серафим Сливенски е роден на 14 октомври 1819 година в Пирдоп. Образованието си получава в Свищов. Приема свещенически сан през 1853. Включва се в борбата за извоюване на независима българска църква. През 1869 г. –1872 г. е председател на църковната община в Пазарджик. През 1872 г. е избран за сливенски митрополит, на който пост остава до края на живота си.

1897
Открита е жп линията София-Роман с дължина 109 км.

1913
Гръцката армия овладява Янинската крепост. Край Сяр гръцки части атакуват българските позиции при Нигрита и ги овладяват.

1920
Разпуснато е 18. ОНС. Изборите за 18 ОНС се провеждат на 17 август 1919 г. Спечелени са от БЗНС. Разпределението на местата в Парламента е следното: БЗНС - 85 места, БКП - 47, БРСДП (о) - 38, Демократическата партия - 28, Народната - 19, Прогресивнолибералната - 8, Радикалдемократическата - 8, Народнолибералната (Добри Петков) - 2 и Народнолибералната (Никола Генадиев) - 1. За председател е избран радикалдемократът Найчо Цанов , който веднага подава оставка и парламентът се ръководи от подпредседателя Недялко Атанасов (БЗНС). Откриването на 18. ОНС се състои на 2 октомври 1919 г.

1950
В българското Министерство на външните работи е връчена нота от правителството на САЩ, в която се отбелязва, че цял месец българската страна не е отговорила на американската нота от 20 януари същата година и е принудила американската легация да работи в затруднени условия. При това положение САЩ оттеглят мисията си от България и искат отзоваване на българската мисия във Вашингтон. Така дипломатическите отношения между САЩ и България са преустановени.

1953
Българо-турската граница отново е отворена, но нова масова емигрантска вълна няма.

1971
Подписани са спогодби за икономическо и за техническо сътрудничество с Либия.

2001
Застрахователната компания Булстрат започва процедура по обявяване на авиокомпания "Балкан" в несъстоятелност.


НА 20 ФЕВРУАРИ В СВЕТА:

1666
Основан е Монреал.

1816
В Рим се състои премиерата на операта “Севилският бръснар” на Джоакино Росини.
Джоакино Антонио Росини е италиански композитор. Роден е на 29 февруари 1792 година в Пезаро. Произхожда от семейството на градски оркестрант и певица от пътуваща трупа. През 1806 година започва да работи като корепетитор, клавесинист, диригент, хормайстор на оперна трупа. На 14 годишна възраст постъпва в музикален лицей, който завършва през 1810 година. Същата година е създадена и първата му опера. Върху формирането му като музикант имат влияние Хайдн и Моцарт.
През 1816 година създава операта "Севилският бръснар", която е поставена в Рим. Година по-късно създава лирико-комичните опери "Пепеляшка" (1817 г.), "Крадливата сврака" (1817 г.). От 1824 е директор на Италианския театър в Париж. В Париж създава множество нови опери: "Граф Ори" (1828 г. ), "Вилхелм Тел" (1829 г. ), и преработва някои от по-рано създадените опери. "Вилхелм Тел" е последната му опера.

1835
При земетресение в Чили загиват около 5 хиляди души. Чарлз Дарвин използва наблюденията върху събитието, чийто свидетел става, обосновавайки теория си за еволюцията.

1872
В Ню Йорк е открит музеят “Метрополитън”. Музеят за изкуство е локализиран от източната страна на Сентръл Парк. Дизайнът на сградата е направен от Калверт Ваукс и Дж. Моулд.
Сред най-ценните колекции на “Метроплоитън” са колекцията от картини на европейски художници и тази от скулптори от Ренесанса, барока и съвременния период. Сред другите ценни колекции са тези с тематична насоченост Египет, Африка, Азия, Среден Изток, Ислям. Колекциите представят типичното за региона изкуство. Музеят притежава и оръжейна колекция.


1872
В САЩ е патентован електрическият асансьор.

1877
В Болшой театър в Москва се състои премиерата на балета “Лебедово езеро” на Чайковски.
Пьотр Илич Чайковски е роден през 1840 година във Воткинск. Учи право в Петербург, след това консерватория при руския композитор и пианист А. Рубинщайн. Първите му творчески опити са в областта на клавирната пиеса, песента и камерната музика. След завършване на консерваторията се преселва в Москва, където е поканен от директора на новооснованата консерватория Н. Рубинщайн за преподавател. Създава оркестрови, камерни произведения, песни и др. Първата си симфония “Зимни мечти” Чайковски завършва през 1866 година.
През 70-те години създава произведенията: увертюрата-фантазия “Ромео и Жулиета”, операта “Ковачът Вакула”, която по-късно преработва като “Черевички”, първия си балет “Лебедово езеро” (1876 г.). През 1877 година и 1878 година се появяват 2 от най-значителните и най-често изпълнявани негови произведения - Симфония ¹4 и операта “Евгений Онегин”. Произведенията на Чайковски звучат на концертните подиуми на най-големите музикални центрове. През последните 10 години от живота си създава Пета и Шеста симфония, оперите “Мазепа”, “Дама пика” и “Йоланта”, балетите “Спящата красавица”, “Лешникотрошачката” и много други.

1937
Американският авиоинженер Уолдо Уотърман създава първия автомобил, който може да лети (или самолет, можещ да се движи по земя) - аеромобилът развивал скорост 120 мили/час във въздуха и 70 мили/час – по земя.

1941
Нацистите забраняват на полските евреи ползването на обществен транспорт.

1945
В щата Тенеси е открит завод за производство на уран-235 за първите американски атомни бомби.

1962
Джон Глен става първият американец, излетял в Космоса, и първият човек, направил с космически кораб повече от една обиколка на Земята. Полетът е осъществен с космическия кораб “Меркурий” и е с времетраене 5 часа.
Джон Глен е американски астронавт, подполковник от ВМФ. Роден на 18 юли 1921 година в Кеймбридж, Охайо, САЩ. Завършва Летателното училище при Авиационно - тренировъчния център на ВМФ в Тексас през 1943 година , след което служи в различни части на ВМФ. През 1954 година завършва Училището за летци изпитатели на ВМФ в щата Мериленд. През 1957 година извършва непрекъснат трансконтинентален полет със свръхзвуков самолет. От 1959 годиан е в групата на астронавтите към НАСА.

1988
Започва конфликтът в Нагорни Карабах между Армения и Азърбайджан.

1998
15-годишната американка Тара Липински печели олимпийската титла по фигурно пързаляне на зимните игри в Нагано, с което става най-младата шампионка на зимни олимпийски игри.

НА 20 ФЕВРУАРИ СА РОДЕНИ:

1844
Роден е Джошуа Слокам - канадски моряк, пръв извършил самостоятелно околосветско плаване.

1831
Роден е Тодор Искров Кесяков – български политик и обществен деец. Завършва Пловдивската гимназия. Областен касиер на Пловдивския санджак, член на Епархийския съвет. След Освобождението е председател на губернския апелативен съд. От 1879 г. до 1882 г. е директор на правосъдието . Един от създателите на Либералната (Казионната) партия. Участник в подготовката на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г. Депутат в областното събрание на Източна Румелия и в I и VI НС.

1844
Роден е Лудвиг Болцман - австрийски физик. Той е един от създателите на статистическата физика и физическата кинетика. В периода 1869 г. –1873 г. е професор по теоретична физика в университета в Грац. От 1873 г. – 1876 г. е професор по математика във Виенския университет. В годините между 1876 г. –1889 г. е професор по експериментална физика в университета в Грац. В периода 1889 г. –1894 г. ръководи катедрата по теоретична физика в Мюнхенския университет, през 1894г. –1900 г. във Виенския, през 1900 г. –1902 г. в Лайпцигския. Автор е на трудове в областта на математиката, механиката, хидродинамиката, теорията на еластичността, на електромагнитното поле, оптиката, термодинамиката и кинетичната теория на газовете. В периода 1868 г.-1871 г. въз основа на закона за разпределение на скоростите на газовите молекули, открит от Дж. Максуел, извежда кинетично уравнение за газовете - основа на физичната кинетика. През 1872 г. Лудвиг Болцман обосновава статистически втория принцип на термодинамиката, с което става създател на статистическата физика, а универсалната константа k е наречена на неговото име - Болцманова константа. През 1884 г. той доказва теоретично установения по-рано експериментално от Й. Стефан закон за излъчване на абсолютно черно тяло, наречен в тяхна чест закон на Стефан - Болцман.

1859
Роден е Георги Николов Марчин – български офицер, генерал-майор. Завършва Военното училище с първия випуск през 1879 година. Отначало служи в 4-та пехотна дружина, а след това във II пехотен Струмски полк. В Сръбско-българската война през 1885 година командва дружина от III пехотен Бдински полк. Участва в боя при Трън на 3 ноември 1885 година и при отблъскването на Моравската дивизия. Като командир на 2-ра дружина от Струмския полк участва в преврата на 9 септември 1886 година. След контрапреврата е арестуван и уволнен от армията. По-късно е възстановен и служи в VII пехотен Преславски полк, ХII пехотен Старозагорски полк и др. По време на Балканската война (1912 г. – 1913 г.) е командир на 2-ра бригада от VIII пехотна Тунджанска дивизия. Автор е на книгата “Участие на българското опълчение в Освободителната руско-турска война 1877-1878”.

1863
В Свищов е роден генерал - майор Иван Ангелов Петров. Получава образование във Военното училище в София. През 1885 година участва в Сръбско – българската война. По време на Балканските войни 1912–1913 е командир на 5. Пехотен Дунавски полк. През 1915 г. е началник на 10-а Пехотна Беломорска дивизия, която отбранява Беломорския бряг.

1882
В Габрово е роден генерал-полковник Дамян Велчев, министър на войната 1944 г.-1945 г. Завършва Военното училище в София през 1903г. Участва в Балканската война (1912 г. – 1913г. ) и в I Св. война (1915 г. – 1918г. ). Един от организаторите през 1919 г. и ръководител от 1922 г. на Военния съюз. Уволнен е от армията през 1920 г. от правителство на Александър Стамболийски. Участва в организацията и в провеждането на военния преврат от 9 юни1923 година. След преврата е началник на Военното училище от 1923 г. до 1928 г. Дамян Велчев е един от организаторите на военния преврат на 19 май 1934 г. Уволнен е от армията през 1935 г., изключен е от Военния съюз и екстерниран в Югославия. През 1935 г. прави опит за организиране на преврат, за което е осъден на смърт през 1936 г. Смъртната присъда е заменена с доживотен затвор. Освободен от затвора при амнистия през 1940 г. Участва в завземането на властта от Отечествения фронт.

1894
Роден е Курт Пол Рихтер - американски биолог, разработил концепцията за биологическия часовник и влиянието на биоритмите върху живота на живите същества.

1924
Роден е Сидни Поатие - американски киноактьор, първият носител на “Оскар” от афроамерикански произход (“На учителя с любов”).

1923
Роден е Невена Борисова Стефанова - българска поетеса. Завършва гимназия в София през 1941 година и Държавната художествена академия през 1946 г. През 1949 г.-1950 г. е изпратена в Унгария във връзка с културна конвенция за изучаване на унгарски език и подготовка за преводаческа и редакторска дейност. Редакторка е в сценарни комисии при Българска кинематография (1951г. – 1956г., 1960г. – 1966 г.), във вестник “Народна култура” (1957 г.), в списание “Жената днес” (1958 г.-1959г.), в отдел “Белетристика” на издателство “Български писател” (1966г.). Член е на Съюза на българските писатели. Сътрудничи на вестник “Звън”, “Ученически подем”, “Светлоструй”, “Литературен глас”, “Младеж”, “Правда”, “Младежка искра”, “Литературен фронт”, “Народна култура”, “Работническо дело”, на сп. “Жената днес”, “Литературен живот”, “Златорог”, “Българска реч”, “Славяни”, “Изкуство”, “Септември”, “Пламък” и др.
Авторка е на съчиненията: “Без име” (1945 г.), “Лято в пустата” (1951 г.), “Гласове на равнината” (1954 г.), “Романтично пътешествие” (1959 г.), “Размисли, портрети, скици” (1962 г.), “Поезия” (1968 г.), “Откровения” (1973 г.), “Следата от нас” (1975 г.), “Последно денонощие” (1978 г.), “Избрани произведения. В 2 т.” (1983 г.), “Докато ви чакаме. Роман хроника” (1984 г.), “Амплитуди” (1986 г.), “Две далечни светлини. Страници от семеен архив” (1987 г.), “Кн. за Михаил Величков” (1998 г.), “Авантюри. Опит за автобиография” (2001 г.).

1940
Роден е Джими Грийвс - английски футболист. На 17 годишна възраст дебютира в първия състав на лондонския "Челси". Две години по-късно играе и първия си мач за национален отбор на Англия и отбелязва дебюта си с гол. С екипа на "Челси" отбелязва 124 гола в 157 срещи. През 1961 г. преминава в отбора на "Тотнъм" за сумата от 99 999 британски лири и веднага печели първенството и Купата на Англия. През 1963 г. неговият отбор печели Купата на носителите на национални купи след победа над "Атлетико" Мадрид с 5:1, като два от головете отбелязва Джими Грийвс. Той е един от най-успешните голмайстори на Англия за всички времена. 6 пъти е избиран за голмайстор на първа дивизия, като в 515 мача вкарва общо 357 гола. Грийвс облича 57 пъти националната фланелка.

1963
Роден е Чарлз Баркли – американски баскетболист. Играе на поста крило. Започва професионалната си кариера в "Лос Анджелис Лейкърс", след което в продължение на 5 години е играч на "Финикс Сънс”. От 1997 г. е в "Хюстън Рокетс". Носител на златен олимпийски медал с "Дрийм тим" на САЩ. Многократен участник в "Мача на звездите". Заради големите си заслуги към баскетбола е наричан "Сър Чарлз".


НА 20 ФЕВРУАРИ УМИРАТ:

1762
Умира Тобиас Йохан Майер - германски астроном. Автор на “Трактат за кривите линии” и “Математически атлас”. Професор по икономика и математика в Гьотинген, директор на обсерваторията в Гьотинген.

1790
Във Виена умира император Йосиф II. В хабсбургските наследствени земи е съуправител за времето от 1765 година до 1780 година на майка си Мария Терезия, след което е едноличен монарх. Представител е на т. нар. просветен абсолютизъм. Стреми се да преобразува най-старите институции на хабсбургската монархия чрез реформи "отгоре". Води политика на протекционизъм, поощрява манифактурното производство, отменя личната крепостна зависимост на селяните (1781 г.-1785 г.), опитва се да въведе единен поземлен данък. Аристокрацията се обявява против реформата и тя не е реализирана. Ограничава самостоятелността на Католическата църква в австрийските земи, закрива множество манастири, частично конфискува в полза на държавата църковното имущество, създава условия за развитие на светски училища, издава Патент за веротърпимост (1781 г.) (т. нар. Толерантен патент). Опитва се да въведе единна строго централизирана система на управление в Хабсбургската империя. През 1785 г. със закон налага немския език за официален език в многонационалната империя. Политика на Йосиф II среща силна съпротива в Унгария и Австрийска Нидерландия.

1937
Умира Димитър Тончев - български политик. Роден е на 26 октомври 1859 година в Калофер. Учи в Николаевското реално училище в Русия, след което завършва Юридическия факултет на Новорусийския университет в Одеса.
През 1883 година се завръща в България и работи като съдебен магистрат в Източна Румелия. Привърженик на Либералната партия. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 година е съмишленик на каравелисткото течение от старата Либерална партия, а от лятото на 1886 година, след извършения преврат срещу княз Александър I Батенберг, минава към течението, възглавено от Стефан Стамболов.
През 1904 г. сформира своя политическа формация, наречена Младолиберална партия, лидер на която е до 1920г. Димитър Тончев заема множество отговорни държавни постове: Министър на правосъдието (16-26 август 1886 г. и 12 декември 1888 г. - 20 септември 1891 г.), министър на търговията и земеделието (19 май - 2 октомври 1894 г.), министър на обществените сгради, пътищата и съобщенията (18 януари 1899 г. - 27 ноември 1900 г.), министър на външните работи и изповеданията (27 ноември 1900 г. - 12 януари 1901 г.). Наред със заеманите министерски постове е бил и подпредседател на IV Обикновено народно събрание (1884 г.-1886 г.), председател на III Велико народно събрание (22 април - 3 август 1898 г.) и председател на V Обикновено народно събрание (15 октомври 1887 г.-12 декември 1888 г.). Избиран многократно и за депутат в Народното събрание. Като юрист пише трудове с правна проблематика: "Закон за задълженията и договорите" (1896 г.), "Коментар върху закона за наследството" (1898 г.). Изявява се и като журналист. Сътрудничи на редица периодични издания, основател и редактор на в. "Пловдив" (1886 г.-1907 г.) и пр.
През 1903 г. е съден и осъден за злоупотреби от Държавен съд заедно с други министри от кабинета на Т. Иванчов (октомври 1899 г. - ноември 1900 г.), но е амнистиран от Народното събрание след поемането на управлението от втория стамболовистки режим (май 1903 г. - януари 1908 г.). От 4 юли 1913 г. до 21 юни 1918 г. е министър на финансите в коалиционния кабинет на д-р В. Радославов. През ноември 1919 г. е арестуван, съден и осъден с другите министри от кабинета на д-р В. Радославов като един от главните виновници за въвличането на България в Първата световна война 1914 г.-1918 г. и за последвалата втора национална катастрофа. В затвора е до 1928 г., когато е амнистиран. Пуснат на свобода, прави опит да се намеси в дейността на Националлибералната партия, но е париран от нейните водачи, след което се оттегля от активна политическа дейност.

1945
Умира Любомир Владиславов Золотович – български драматичен артист. Своя дебют в театъра прави през 1910 година във видинския "Общодостъпен театър". В периода между 1914 г. –1915 г. и 1921 г.-1924 г. играе в Русенския театър. Играе още в софийския "Свободен театър" (1918 г. –1921 г.) и в Народния театър (1925 г.-1945 г.). Сред най – известните му роли са Едип в постановката "Едип цар" от Софокъл , Осип в "Ревизор" от Н. В. Гогол , Найден в "Майстори" от Р. Стоянов, Иван Александър в "Към пропаст" от Ив. Вазов и мн. др.

1966
Умира Честър Уйлям Нимиц - американски военачалник, адмирал от флота през 1944 г. Честър Нимиц е роен на 24 февруари 1885 година във Фредериксбърг, Тексас. Завършва Морската академия през 1905 година. Изпълнява командни и щабни длъжности. От 1918 г. е началник-щаб на подводните сили на Атлантическия флот на САЩ. По време на II св. война (1939 г.-1945 г.) командва Тихоокеанския флот на САЩ, провежда редица успешни морски операции срещу Япония в хода на Тихоокеанската кампания (1941 г. –1945 г.). На 2.09.1945 г. подписва акта за капитулация на Япония. От 1947 г. е в оставка; съветник към Морското министерство. На негово име е наречен един от самолетоносачите на САЩ.

1968
Умира Джон Стайнбек – американски писател. Стайнбек е роден на 17 февруари 1902 година в гр. Салинас, Калифорния в семейство на земеделец от немски произход и учителка с ирландско потекло. През 1919 година постъпва в Станфордския университет. Първата му книга е “Златната чаша”, която излиза през 1929 г. Стайнбек е автор на романите: “Небесните пасбища” (1932 г.), “Към един незнаен бог” (1933 г.), “Тортила Флет” (1935 г.), “В неравна борба” (1936 г.), “За мишките и хората” (1937 г. ); “Гроздовете на гнева” (1939г.). За “Гроздовете на гнева” получава награда “Пулицър” през 1940 г. Негови творби са и сборникът с разкази “В черната долина” (1938 г.); повестта “Луната залезе” (1942 г.), “Пуснете бомбите” (1942 г.).
През 1943 г. заминава като военен кореспондент на вестник “Ню Йорк Хералд Трибюн” за Европа. През 1944г. излиза романът му “Улица “Консервна”. В следващите години публикува повестта “Бисерът” (1945 г.), романите “Безпътният автобус” (1947 г.), “На изток от Рая” (1952 г.), “Благодатният четвъртък” (1954 г.), “Краткото царуване на Пипин IV” (1957 г.), сборника с репортажи от II Световна война “Имало едно време една война” (1958 г.), романа “Зимата на нашето недоволство” (1961 г.), пътеписа “Пътешествия с Чарли” (1962 г.). През 1962 г. получава Нобелова награда за литература.

1972
Умира Мария Гьоперт - Майер - американска физичка от немски произход. Член е на Американската Академия на науките и изкуствата. Завършва Гьотингенския университет през 1930 година. Същата година заминава за САЩ. Работи в Института за ядрени изследвания "Е. Ферми" в Чикаго за периода 1946 г.-1959 г.. Преподава в Калифорнийския университет в Бъркли. От 1960 година е професор. Основните £ изследвания и научни трудове са в областта на квантовата механика, теорията на кристалните решетки, механиката, ядрената физика. Описва външната обвивка на атомното ядро. Получава Нобелова награда за физика през 1963 година.

 


Сходни връзки

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди