изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:13 EEST
Изказване на министър-председателя Симеон Сакскобургготски при представянето на промените в правителството    
Новини Четирима нови министри в правителството предложи премиерът Симеон Сакскобургготски



Уважаеми госпожи и господа народни представители и министри,
Уважаеми дами и господа, представители на медиите

Искам с няколко думи да обобщя това, което предприехме през тези дни. Знаете, че се проведоха преговори между коалиционните партньори, в този либерален алианс, бих казал, между НДСВ, ДПС и “Новото време” и като имам в предвид това, което се реши, и важните промени, които ни предстоят до края на мандата на 39-тото Народно събрание (НС) и естествено до края на този кабинет, реших да предложа на народните представители да одобрят структурни и персонални промени в МС. Мисля, че това се очаква от дълго време от всички вас и искам да подчертая още веднъж, че може би начинът ми да подхождам, да се съобразявам с мнението на много хора, да изслушвам не малко хора и в крайна сметка да се взимат подобни решения по един колегиален, консенсусен начин и което понякога не се случва в очаквания момент.
Сега тези промени аз бих искал да се базират върху три принципа. Те са приемственост, което е логично в едно отговорно управление. Също така да съответстват с европейските изисквания понеже в това отношение има бих казал национален консенсус за целта Българи да са приобщи и час по-скоро към ЕС и също разбира се с отговорност към поетите ангажименти към партньорите в нашата либерална формация.
Предложенията са следните. Първо Министерството на културата да бъде преобразувано в Министерство на културата и туризма. Мисля, че всички ще се съгласите с мен, че туризмът от една страна е много важен отрасъл за България. Потенциалът, който нашата страна има е огромен и най-вече свързан с културните възможности, не само тези, които са общоприети на синоним на туризъм. Мисля, че по този начин туризмът ще допринесе много за културата, а културата да даде и новата ориентировка към тази цел да се обеднят тези две министерства. Нещо, което между другото се практикува в много страни. Мисля, че това е един ефективен и добър подход да се подобрят и двете министерства, които сега вече ще са в едно. Това е една визия, която далеч надхвърля останалите месеци до края на нашия мандат и мисля, че ще бъде един положителен сигнал за всички нас като видим начина, по който искаме нашето общество да бъде оценено и забелязано и от света.
На второ място ще предложа на НС да освободи г-жа Лидия Шулева от поста на вицепремиер и министър на икономиката, професор Божидар Абрашев от Министерството на културата, г-н Мехмед Дикме от поста министър на земеделието и горите, г-н Милко Ковачев от поста министър на енергетиката и енергийните ресурси.
На трето място ще предложа на парламента да бъдат избрани г-н Милко Ковачев за министър на икономиката, г-жа Нина Чилова за министър на културата и туризма, г-н Нихат Кабил за министър на земеделието и гори, г-н Мирослав Севлиевски за министър на енергетиката и енергийните ресурси
Държа да подчертая нещо, което е присърце и то е, че всички ние оценяваме усилията, работата, труда на всеки един независимо от коя позиция той изпълнява това и трябва да кажа, че в останалите месеци важното е да продължим да работим целият екип неуморно за доброто на нашето общество, за доброто на нашата обща родина в изпълнението на набелязаната управленска програма. Бих искал също така да добавя, разбира се специалната си, изрична благодарност на министрите, които напускат екипа, като не се съмнявам за миг, че те остават в този екип по чувства, по взаимоотношения, по колегиалност в тези общи усилия. Напоследък разбира се всички сте свидетели, че има не малко спекулации и тук бих искал да подчертая, че и това не е в стила ми, но с желанието да се предотвратят именно тези спекулации, че г-жа Шулева дойде при мен на 26 януари и ми връчи оставката си нещо, което естествено ме изненада и същевременно ме натъжи. Вие вече сте свикнали от три години и половина на моя стил, ако смея да кажа така и имайки в предвид безкрайно важния пост, който тя изпълнява тогава, аз взех оставката, но не я приех и едва на третия опит от страна на г-жа Шулева се видях принуден да я приема. Считам, че това нещо е необходимо да бъде казано директно от мен, именно, за да се предотвратят някакви специални тълкувания.
От друга страна ще споделя с вас, че вече на заседанието на ръководството и политическия съвет на НДСВ, с бих казал решението на всички нас, защото аз продължавам да държа на това да са консенсусни решения, колегиални, а не с други по-енергични подходи решихме да помолим г-жа Шулева да подготви икономическия план за следващите години 2005- 2010 , който разбира се да е нашият управленски план за икономиката и също така да се нагърби с една длъжност, която е естествено и много отговорна, но напълно съответства с нейния капацитет и той е да оглави предизборния щаб на НДСВ.
Още веднъж бих искал да благодаря на министрите, които формално ще напуснат нашия екип, да благодаря на тези, които са приели предложението, което разбира се ще трябва да мине през народното събрание за тяхната готовност и отговорност и да си пожелаем всички успех.
Благодаря Ви.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Изказване на министър-председателя Симеон Сакскобургготски при представянето на промените в правителството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди