изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:07 EEST
100 ГОДИНИ ROTARY INTERNATIONAL - 100 ГОДИНИ ДЕЙНОСТ П ПОЛЗА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО    
Ротари/Rotary

В Ротари членуват 1 219 532 ротарианци - мъже и жени - обединени в 31 936 клуба от 166 страни по света. Един от тях е Ротари клуб Добрич, който днес ще отбележи столетието на Rotary international и 10 години от чартирането си. Интервю с първия президент на Ротари клуб Добрич - д.м.н. д-р НИКОЛАЙ ПЕНЕВ



- Д-р Пенев, да запознаем накратко читателите на печатното и електронното издание на "Нова добруджанска трибуна" със създаването на Ротари.

- Наистина, за Ротари се говорят какви ли не легенди, включително, че сме и затворена мъжка организация. Това съвсем не е така. Всъщност, рождената дата на Ротари е 23 февруари 1905 г. Тогава в Чикаго /САЩ/ младият юрист Пол Харис, чувствайки се самотен в разрастващия се град, се среща с трима приятели: Силвестър Шийл /търговец на въглища/, Густавус Е. Лоер /минен инженер/ и Хирам Шори от шивашкия бизнес. Срещата станала в офиса /711 стая/ на Лоер в сградата Unity Building. Там се ражда идеята да се създаде мъжки клуб, в който да членуват по един представител от всеки бизнес и професия. Било решено всяка следваща сбирка да предоставя възможност на членовете да се запознаят с призванията на колегите си и да представят своя бизнес, а седмичните сбирки да стават на територията на различни офиси, като се редуват. И оттук названието Ротари. Четиримата основатели не са били само с различни професии, но и от различен произход - американски, шведски, германски и ирландски. След присъединяването на петия член - Хари Ръгълс - групата започва официално да се нарича Ротари клуб от Чикаго. Изявите на клуба били по-широки и в социалната сфера, засягащи цялото общество. През 1910 г. се създава Национална асоциация на ротари клубовете.

- Какъв е идеалът на Ротари?

- Идеалът на Ротари започва да се оформя с приемането в клуба на Артър Шелдон. Той бил преподавател по изкуството да се привличат клиенти. Според него, бизнесът трябва да служи на обществото. По-късно законодателният съвет на организацията приема девиза на Ротари интернешънъл да бъде "Службата - над личните интереси".

- Кога Ротари излиза извън границите на САЩ?

- Първият клуб извън САЩ е създаден в Канада през 1911 г. Следва го клуб в Лондон, също през 1911 г. Всъщност, организацията започва да се нарича Ротари интернешънъл официално през 1922 г. Първият клуб в страна, където не се говори английски, е създаден в Хавана /Куба/.

- А кога България се отваря към ротарианството?

- В статистиката на Ротари интернешънъл България е страната с най-бързо развиващото се ротарианско движение. Първият българин, член на Ротари, е Събо Николав - 1915 г. На 22 април 1933 г. се подписва протокол за учредяването на софийския Ротари клуб. Негови членове стават изтъкнати учени, предприемачи, финансисти, професионалисти в още много области. През 1940 г. България вече има собствен дистрикт /област/. На два пъти обаче държавата забранява ротарианството - през 1941 г. и през 1951 г. Нелегално обаче движението живее и се възражда през 1991 г. и вече 15 години увлича в своята магия стотици български мъже и жени. В страната ни сега има 61 клуба с повече от 2000 ротарианци. Предстои чартирането на Ротари клуб в Каварна.

- Какво е участието на Ротари интернешънъл на световната сцена?

- Хубав въпрос. Ротари поставя основите на световно известни организации като Международното общество на децата-инвалиди /1922 г./ и наричано днес Международна рехабилитация, а така също и на ЮНЕСКО, идеята за която се е родила на конференция на Ротари в Лондон през 1942 г. През 1947 г. 50 членове на Ротари стават делегати и консултанти при създаването на ООН. През 1947 г. е създадена фондацията "Ротари", която е напълно зависима от доброволни дарения. През 1985 г. Ротари поставя началото на програмата "ПолиоПлюс", чиято цел е всички деца в света да бъдат имунизирани против детски паралич. Партньори на Ротари стават Световната здравна организация, Американските центрове за превенция и контрол на болестите и УНИЦЕФ. Така от 1988 г. случаите на детски паралич в света са намалели с 99 процента. Ротарианците са дали за целта повече от половин милиард долара и безброй часове доброволен труд. Лично имах щастието да работя по тази програма, когато практикувах в Ангола, разбира се, когато работехме по програмата и в България, заедно с още много мои колеги. Спестяванията, които практически тази програма реализира от употреба на лекарства за лечение, се измерва над 1.5 милиарда долара годишно. Да не говорим за недопуснатите нещастия и трагични съдби. През 2002 г. Ротари основа Центрове за Международни науки по въпросите на мира и решаването на конфликти. Отделно, във всяка една страна, а във всеки отделен клуб, ротарианците разрешават не по-малко сложни проблеми на обществото.

- Колко са ротарианците сега по света?

- В Ротари сега членуват 1 219 532 ротарианци - мъже и жени, обединени в 31 936 клуба. Ротари клубове има в 166 държави. Гордея се, че моята Родина е сред тези държави. Ротари интернешънъл сега е най-могъщата и най-влиятелната неправителствена организация в света. При това, за добруването на човечеството. Сред тези хора сме и четиридесет ротарианци от Добрич.

- Предлагаме за финал да споменете няколко световно известни личности, които са ротарианци.

- Ротарианци са били Томас Едисон, Нил Армстронг, Уистън Чърчил, Тур Хейрдал, Франи Лехар, Едмънт Хилари, Уолт Дисни, Абдула Халил, Джон Кенеди, Кофи Анан и стотици още изключителни личности. Ротари прави от ротарианците личности.

 


Сходни връзки

100 ГОДИНИ ROTARY INTERNATIONAL - 100 ГОДИНИ ДЕЙНОСТ П ПОЛЗА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди