изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:47 EEST
Цени и наеми на имоти само в лева! 3000 лв. глоба за лоша стока    
ПарламентЦените на всички стоки и услуги трябва да се обявяват в лева и с включено ДДС. Това се отнася и за цените на недвижимите имоти и на наемите.


Изискването е записано в Закона за защита на потребителите, който депутатите приеха вчера на първо четене, пише в."Сега". В момента около 90% от сделките с имоти се обявяват и сключват в евро, над 85% от наемите - също, макар че често парите се превеждат по сметки в лева.
Логиката на цените
"Логиката цените на имотите да се обявяват в евро е чисто пазарна - това е избор на клиента. Тази част от закона може да успее само ако има подкрепата на медиите. Ако цените на имотите във вестниците продължат да се обявяват в евро, нищо няма да се промени", коментира пред вестника Страхил Иванов, управител на "Явлена".
"За нас е все едно дали цената ще се обяви в лева, евро или в долари. Клиентите се страхуват от обезценка на лева, а тези, които заминават за чужбина завинаги, губят от обменни курсове", каза Валя Ставрева от "Евроимоти България". Според нея има и чисто рекламен момент - 30 000 евро не звучат така страшно като 60 000 лева. Освен това самите банки отпускат кредитите в евро. Ако законът влезе в сила, със сигурност агенциите ще изпитат трудности, тъй като трябва да калкулираме цените наново, да подновим базата си данни, рекламите, допълни тя.
Депутатите разкритикуваха останалите текстове от закона за потребителя и ще ги ремонтират основно при второто четене. Автори на проекта са експерти от икономическото министерство и от Комисията по търговия и защита на потребителите, вносител е Министерският съвет. 11 гласа не стигнаха на залата да отхвърли проекта. 107 депутати гласуваха "за", 49 - "против", а 48 се въздържаха.
Основното възражение бе, че има грешки при превода на европейските директиви на български и че някои изисквания не са съобразени с нашата действителност. Най-много недомислия депутатите откриха в пожелателните текстове за защита на потребителите.
Рекламации? Ами!
"Принципно клиентът има право на рекламация пред фризьора, ако прическата не му харесва, но няма как да си получи парите обратно", коментира шефът на икономическата комисия Валери Димитров. "Законът предвижда всички искове да се завеждат в съда и само той може да задължи едно лице да плати на друго. Никой обаче няма да води дело за 7 лева", допълни Димитров. Той дори прогнозира, че законът скоро няма да види бял свят, независимо че е ключов за членството на страната в ЕС.
"Този законопроект е калпав и по-скоро ще навреди на пазара, отколкото да помогне", смята Йордан Нихризов от ОДС. "Никой не защитава лоялните производители и търговци от нелоялните потребители", възпротиви се и Никола Николов от СДС. Той настоява в бъдещите помирителни комисии, които ще решават засегнати ли са правата на клиентите, да бъдат включени и представители на браншовите съюзи. В проектозакона такова изискване няма.
Друг голям недостатък са твърде неясните текстове за непочтена и заблуждаваща реклама, трите различни дефиниции на понятието производител и др.
3000 лв. глоба?!
От НДСВ признаха, че новият закон за потребителите няма да влезе в сила до края на мандата на този парламент. Текстовете му обаче предвиждат солени глоби за производители, които не спазват разпоредбите му. Наказанието за търговците, които не върнат пари или не заменят лошите стоки, ще е 3000 лв. Много трудно е обаче да се докаже тяхната вина, пише в."Стандарт". Никой няма да води дело за съсипана прическа, коментираха депутати. http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Цени и наеми на имоти само в лева! 3000 лв. глоба за лоша стока | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди