изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:05 EEST
Тайната на столетниците    
ЗдравеДнешните столетници извикват респект. Те използват телата си така, както са били скроени и програмирани през хилядолетието: за ходене, за работа, за добиване на храна от земята.

Всяко дете, което се надява да живее през XXI век без медицински чудеса, трябва да възприеме уроците, които днешните столетници възприеха от XIX. Яжте разумно. Плетете, гребете или играйте тенис. Взимайте студени душове. Планирайте си толкова енергични дейности, че да не остане време да умрете.

Маргарет Дел е на 96 г., но за да повярва човек, трябва да провери рождената й дата от шофьорската книжка. Нахлупила бейзболна шапка с логото на "Харлей Дейвидсън", тя е дежурният шофьор за своите 70-годишни приятели, които вече не се чувстват така комфортно зад волана. Миналата зима снегът заплашваше да прекъсне рутинните й автотурове, но тя взе лопата и изчисти снега до колата. Карането на автомобил подмладяват Дел. Също и плетенето: бебешки дрешки, шапки и одеяла за приятели и семейства с бебета - така новороденото получава първата благословия от безсмъртните. Всеки месец Дел дарява по няколко одеяла за неомъжените майки. Два-три пъти в седмицата играе тенис. Партньорката й на двойки е доста по-млада и "покрива" корта. "Самата аз се страхувам да бягам много заради кръвообращението на краката", обяснява Дел. Не пие и не пуши, Дел живее в двуетажна къща в Бетезда, Мериленд, където спалнята й е на втория етаж. "Мога да остана и на първия, но използвам стълбището за тренировки", усмихва се Дел.

Много обича и шоколадчета, които държи в чекмеджето на нощното си шкафче. Всъщност те са единственото й лекарство, защото Дел не обича докторите. Преди няколко години паднала и докторът й предписал изследвания. "Отказах да отида - смее се тя. - Случи се точно на 90-ия ми рожден ден и предпочетох купона".

Коломба Мунтони притежава същото излъчване, докато се взира през прозореца към кристалните води на Капо Теста Бей в Сардиния. Мунтони, която през януари навърши 103 г., обаче не е домошарка. Всеки ден се разхожда до плажа с дървения си бастун. Липсва й гребането. Преди 8 г., когато била на 94, докторът й забранил да излиза със зелената си лодка. "Но мисля отново да грабна греблата", заклева се тя с дяволито пламъче в очите. Какво поражда у Мунтони подобен ентусиазъм? Според нея това са чистата кладенчова вода и редовната консумация на козе мляко, но дъщеря й Антонина, 82 г., се намесва: "Мама пие само червено вино".

Фьодор Углов, руски белодробен хирург от Санкт Петербург, който на 5 октомври закръгли 100 г., избягва алкохола, но обяснява дълголетието си с всекидневните студени душове. "Основното е да се подсушиш добре", казва той. Студен душ и умерен секс - не повече от два пъти в седмицата, съветва Углов. Да достигнеш вековна възраст е впечатляващо, но да го направиш в Русия, където средната продължителност на живота при мъжете е 59 г., е направо сензация. Углов е все още практикуващ хирург - за последно той оперира през август. "Трудно се живее с него, разкрива съпругата му от 40 години Емилия, която е съвсем потайна за своята възраст.

Как науката обяснява хора като Маргарет Дел, Коломба Мунтони и Фьодор Углов? Според американския доктор Томас Пърлс "предимството да доживееш до 100 г. не е как се чувстваш на 100, а как си стигнал дотам". Дори за непросветените е ясно, че гените помагат, но начинът на живот - какво и колко ядем, къде живеем, стресовете, травмите, като че ли са по-важен фактор.

в-к Стандарт/http://www.journey.bg

 


Сходни връзки

Тайната на столетниците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди