изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:39 EEST
ПОДГОТВЯТ ПРИСТАНИЩЕ БАЛЧИК ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПО-ГОЛЕМИ КОРАБИ    
Новини

Започна почистването на дъното на пристанището в Балчик. То ще продължи около 20 дни. Дейностите се извършват от Строителен технически флот - Варна, със средства от Министерството на транспорта.



24 часа в денонощието работят дълбачката “Добруджа” и 4 самоходни шалани, които изхвърлят насъбраната земна маса на около 22 км навътре в морето. Районите са определени от РИОСВ - Варна, и няма опасност приливните вълни да донесат масите обратно на брега. Удълбочаването на порт Балчик се налага, за да могат да се обработват по-големи кораби. В момента пристанището не може да приема плавателни съдове с тонаж, по-голям от 7 000 т, тъй като дъното се е покачило. Като цяло почистването няма да попречи на работата по товаренето на корабите, каза единият от капитаните Иван Митев. В дейностите са ангажирани близо 60 души на Строителен технически флот.

Преди около 5 години бе извършено подобно почистване, но наносите, идващи от близкото Източно дере, покачват дъното на пристанището. Ако този процес продължи, почистването ще бъде нерентабилно, коментираха от порта. За да се спрат идващите наноси, трябва да бъде завършен целият работен проект на Източно дере, включващ укрепване, направата на тунел, насипни дейности и корекция на коритото, за което са необходими над 5 млн. лв. От фонд “Стихийни бедствия” наскоро бяха отпуснати само 35 000 лв., които ще се насочат за укрепването на подпорна стена по едно от разклоненията на дерето.

Боряна БОЖИДАРОВА

 


Сходни връзки

ПОДГОТВЯТ ПРИСТАНИЩЕ БАЛЧИК ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПО-ГОЛЕМИ КОРАБИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.84 секунди