изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:58 EEST
КАКВО И КАК ДА ЯДЕМ, ЗА ДА СЕ ПРЕБОРИМ СЪС ЗИМНАТА УМОРА?    
ЛюбопитноПърво правило. За да си създадем добро самочувствие е необходимо да поемаме достатъчно течности. Изпиването на 2,5 литра вода дневно (на децата е нужно четвърт или половината от това количество), ще увеличи енергийните ни запаси през дългия работен / учебен ден. Топлите напитки са също толкова подходящи, колкото и обикновената вода, стига да не прекаляваме с кофеина. Особено подходящи са билковите чайове - ментов, липов, от лайка, джинджифил, каркаде или друг, по ваш вкус.

Първо правило. За да си създадем добро самочувствие е необходимо да поемаме достатъчно течности. Изпиването на 2,5 литра вода дневно (на децата е нужно четвърт или половината от това количество), ще увеличи енергийните ни запаси през дългия работен / учебен ден. Топлите напитки са също толкова подходящи, колкото и обикновената вода, стига да не прекаляваме с кофеина. Особено подходящи са билковите чайове - ментов, липов, от лайка, джинджифил, каркаде или друг, по ваш вкус.
Второ правило. Алкохолът на гладно, привечер, с приятелска компания поражда твърде краткотрайно и измамно повдигане на духа и настроението. Може да сте забелязали, че последвалото бързо "компенсиране" със сандвичи у дома, точно преди лягане води до неспокоен сън, а на сутринта резултатът ще се затвърди освен със стомашна неразположение и с махмурлук. Ако ви предстои събиране с приятели или празнуване вечерта, непременно закусете, независимо дали го правите обикновено или не. Идеално ще ви дойдат няколко плода, пълнозърнест хляб или всичко, с което бихте могли да се самосклоните да хапнете, защото най-сигурният начин да избегнете махмурлука е да консумирате алкохол след ядене.
Трето правило. Регулирайте дневната доза кафе, кока кола и черен чай. След всяка изпита чаша чувстваме прилив на сили, но за съжаление не за дълго. Ефектът на кофеина може да се сравни с този на електрошока - мигновено мобилизира организма ни и го зарежда с енергия, но няколко часа след това ще имаме нужда от сериозна почивка. Свикнали сме да не го забелязваме, но с времето като че ли още от сутринта, всеки ден започваме да се чувстваме уморени. Ако усещате тази постоянна умора, откажете кофеина - едва ли ще ви е леко през първите 48 часа, но след това ще се почувствате нов човек.
Четвърто правило. "Сладостите" често влияят също така пагубно на организма, както и кофеина. Най-подходящото време да се поглезите с шоколад е след някое вегетарианско ястие, включващо плодове, зърнени, ориз или бобови. От една страна шоколадът ще се усвои по-добре, а от друга ще ви е трудно да се почувствате гузни, че сте "натоварили" тялото си с много калории. Веществата, съдържащи се в пшеничените зърна, спомагат да избегнете рязката промяна в нивото на кръвната захар и се явяват значим източник на енергия.
Пето правило. Плодовете съдържат най-лесно усвоимите въглехидрати. Фруктозата и витамините, които ще ви дадат ще се справят с умората ви не по-зле от кафето. Ако не е подходящо да изядете някой плод, изпийте чаша прясно изстискан сок или млечно-плодов коктейл.
Шесто правило. Сигурно сте установили, че след всеки обилен обяд силите като че ли ни напускат, приспива ни се и не сме в състояние да се стегнем и да продължим с работата/ученето. Това е така, защото организмът ни е изпратил основния приток на кръв и кислород към стомашните мускули, за да се справи със смилането на храната и мозъкът ни чувства недостиг, изразен именно в тази умора. Ако няма възможност да починете 1-2 часа или ви чака още много работа, по-добре пропуснете едно - две от апетитните блюда, за да се чувствате и после енергични и радостни.
Седмо правило. Идва ред на зеленчуците: със своята целулоза не само регулират храносмилането, но и спомагат за изхвърлянето на токсините от организма; съдържащите се в тях витамини, микроелементи и минерали ги правят особено ценни за имунитета ни през зимата; малкото калории с които ни снабдяват няма да ни напакостят, ако решим да си хапнем повече. Така че, за да си помогнем и да опазим здравето през зимата е хубаво да приберем замразени колкото се може повече и да не забравяме да си набавяме от свежите, които се намират на пазара през този сезон.
 


Сходни връзки

КАКВО И КАК ДА ЯДЕМ, ЗА ДА СЕ ПРЕБОРИМ СЪС ЗИМНАТА УМОРА? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди