изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:51 EEST
2 фатални американски куршума в сърцето на р-к Гърдев    
Новини Редник Гърди Гърдев е убит от приятелски/?/ огън. Два от куршумитена пъзльовците, поразили рейнджъра Гърди Гърдев, са били смъртоносни.
Вярно е, че редник Гърди Гърдев е убит от приятелски/?/ огън. Това заяви на извънредна пресконференция днес военният министър Николай Свинаров, предаде БГНЕС. С така наречен приятелски огън бе убит същия ден и началникът на италианското разузнаване в Ирак, спасявайки с тялото си лично спасената от него журналистка.

Огънят


"Тази сутрин ми бяха докладвани резултатите от предварителната проверка на българските служби за трагичния инцидент на 4 март, при който загина младши-сержант Гърди Гърдев. Резултатите сочат, че около 19:45 ч. местно време, при патрулиране на български военнослужещи в състава на Четвърти пехотен батальон с три бронирани машини “Хамър”, към патрула се приближава цивилен иракски автомобил. Същият не изпълнява подадения сигнал за спиране, поради което на разстояние 20-30 метра в изпълнение на инструкциите и установените практики патрулът произвежда два трасиращи предупредителни изстрела във въздуха от север.
Непосредствено след предупредителните изстрели по състава на патрула започва масиран огън със стрелково оръжие от запад. В същото направление, на разстояние 150 метра, се намира комуникационен обект на американската армия.
"Резултатите от разследването и информацията, с която разполагаме, ни дават достатъчно основание да считаме, че гибелта на младши сержант Гърдев е вследствие на приятелски огън", заяви Свинаров. Той съобщи, че началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев е изпратил писмо до председателя на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Ричард Майерс с молба за разследване на случая от компетентните органи на американската армия с цел изясняване на обстоятелствата и недопускане на подобни инциденти за в бъдеще.
Настоял съм пред водещите коалиционни партньори за предприемане на спешни мерки за подобряване на координацията на всички нива. Веднага след получаване на окончателните резултати от разследването те ще бъдат оповестени на пресконференция, заяви още военният министър. Министър Свинаров отказа да отговаря на журналистически въпроси.
Припомняме, че в анонимно писмо български рейнджър от Ирак съобщи, че редник Гърдев е загинал от т.нар. приятелски огън и по-точно от стрелба на американски войник, охраняващ радиорелейния пост малко преди крайната точка на българската зона по пътя Тампа.


За писмото


Писмото на рейнджъра ни от Ирак, в което се твърди, че редник Гърдев е убит от приятелски огън, не е получено на електронната поща във вестник "Българска армия". Запознахме се със съдържанието му. То обаче се оказа, че е прикачено към материал, който няма нищо общо с Ирак. Това обясни главният редактор на вестника и бивш говорител на Министерство на отбраната Румяна Стругарова.
Имахме връзка с Дивания, там не е ясно в момента дали писмото произтича от тях и ще има реакция от страна на командира, след като бъде извършена проверка. Четейки колко детайлно е написано въпросното писмо, аз мисля, че това е човек от място, но ще чакаме командира. От опита ми с контактите с контингентите в Ирак за мен е странно защо писмото е анонимно, тъй като винаги подобни писма са били подписани. Например от втория контингент имахме подписано писмо с 20 подписа. Това писмо не може да остане анонимно, заяви още Стругарова.
Е-писмо от анонимен български рейнджър за "приятелския американски огън"
Късно вечерта в неделя началникът на генералния щаб ген. Никола Колев разпореди спешна проверка на обстоятелствата, при които бе прострелян редник Гърдев. Ще се изчака и проверката, която вече се извършва на място, разпоредена от централното командване на международните сили в региона. Вероятно тя вече е приключила, предвид неочаквания развой на ситуацията около фаталната стрелба.
Припомняме, че Гърди Гърдев бе застрелян от засада на пътя Тампа на около 50 километра от база Еко на 4 март т.г. От Медицинска академия потегли кортежът с тленните останки на убития в Ирак български войник. До родното му село Долно Съхране ще ги придружава неговата сестра и съпругът й заедно с офицер от Пета Шипченска бригада в Казанлък. В 14 часа в понеделник ще се проведе извънредно заседание на Общинския съвет на Павел Баня. На него общинските съветници ще гласуват за обявяването на Гърди Гърдев за почетен гражданин на общината и за еднократна помощ от хиляда лева за неговата майка. Поклонението ще се състои в Долно Съхране. Редник Гърдев посмъртно бе повишен в чин младши-сержант. Погребението ще е във вторник. 

http://dnes.dir.bg  НДТ

 


Сходни връзки

2 фатални американски куршума в сърцето на р-к Гърдев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди