изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:54 EEST
САЩ ще разследват много внимателно смъртта на българския военнослужещ в Ирак    
Новини София. САЩ много внимателно и сериозно гледат на информацията за смъртта на българския военнослужещ в Ирак като резултат от “приятелски огън” и ще разследват обстоятелствата около тази смърт в много тясно сътрудничество с българското правителство.

Това заявиха пред Агенция “Фокус” от пресслужбата на посолството на САЩ в България.
САЩ изразяват дълбокото си съжаление от смъртта на младши сержант Гърди Гърдев в Ирак и поднасят съболезнованията си на приятелите и на близките на загиналия български военнослужещ, отбелязаха от американската дипломатическа мисия в София.
Президентът Георги Първанов прие спешно днес посланика на Съединените американски щати у нас Джеймс Пардю по повод трагичния инцидент с младши сержант Гърди Гърдев в Ирак. Държавният глава посочи, че предварителното разследване на смъртта на младши сержант Гърдев потвърждава версията, че той е бил жертва на “приятелски огън”. Това е тежък инцидент и потвърждението на фактите води до извода за проблеми в координацията и оперативното взаимодействие между съюзниците, посочи президентът. Той призова още веднъж за по-висока коалиционна култура на всички равнища в рамките на коалицията, съобщиха от прессекретариата на президента.
Георги Първанов поиска пълна и точна информация от американска страна с оглед изясняване на трагедията. Президентът заяви, че българската страна провежда сериозно разследване по случая и ще настоява виновните да понесат своята отговорност. Държавният глава изрази очакване САЩ да приложат същия сериозен подход в разследването и строгост при търсенето на отговорност. Посланик Пардю изрази най-дълбоки съболезнования по повод трагичната гибел на българския военнослужещ. Той обеща да информира американското правителство и американското командване в Ирак за срещата с българския президент и да настоява за срочно и цялостно разследване на случая от американска страна. Посланик Пардю изрази надежда, че трагичната гибел на младши сержант Гърдев няма да се отрази на отличните отношения между двете страни, включително и в рамките на антитерористичната коалиция в Ирак. По-късно президентът Първанов прие посланика на Полската република у нас Славомир Даброва по същия повод. Като изрази своите искрени съболезнования по повод гибелта на българския военнослужещ, посланик Даброва обеща да поиска пълно изясняване на фактите по инцидента от полското командване на многонационалната дивизия.
Тази сутрин бяха докладвани резултатите от предварителната проверка на българските служби за инцидента с младши сержант Гърди Гърдев и те ни дават основание да смятаме, че той е загинал в следствие на "приятелски огън". Това заяви министърът на отбраната Николай Свинаров в специално изявление пред българските медии, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Генерал Никола Колев е изпратил писмо до председателя на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Майер с молба за разследване на случая от компетентните органи на американската армия с цел изясняване на обстоятелствата и недопускане на подобни инциденти за в бъдеще.
Настоял съм пред водещите коалиционни партньори за предприемане на спешни мерки за подобряване на координацията на всички нива", каза още министър Свинаров.
Както "Фокус" съобщи, по-рано днес стана ясно, че на електронната страница на вестник “Българска армия” е публикувано анонимно писмо, вероятно на наш рейнджър от Ирак, по повод на смъртта на редник Гърди Гърдев в Дивания на 4 март. В него се съобщава, че редник Гърди Гърдев е загинал от т.нар. "приятелски огън" и по-точно от стрелба на американски войник, охраняващ радиорелейния пост малко преди крайната точка на българската зона за отговорност по пътя “Тампа”. Според автора е пренебрегнато получено писмо, с което се организира среща между коалиционните партньори в тази зона на действие, за да се избегнат точно такива инциденти. Началникът на ГЩ на БА ген. Никола Колев е разпоредил да бъде извършено допълнително събиране, проучване и анализиране на фактите и обстоятелството около гибелта на младши сержант Гърди Гърдев. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

САЩ ще разследват много внимателно смъртта на българския военнослужещ в Ирак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди