изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:48 EEST
МЕЖДУ 15 И 17 МИЛИОНА ЕВРО СА ИНВЕСТИРАНИ В ЗАВОДА ЗА "ИТОНГ" В ДОБРИЧ    
НовиниФирма "Ксела", която произвежда газобетонните блокчета, вчера проведе демонстрация в Професионалната гимназия по строителство и архитектура

В началото на ноември трябва да започне производството в строящия се в момента завод на фирма "Ксела България" ЕООД в Добрич, съобщи регионалният мениджър за Североизточна България Атанас Иванов. Фирмата произвежда газобетонни блокчета, известни с търговската марка "ИТОНГ". Това ще бъде вторият завод в България след този в София. Предприятието в Добрич се строи на мястото на бившия домостроителен комбинат. Строителството е започнало преди шест месеца, а намерението е до края на годината да бъдат произведени около 40 000 кубически метра газобетон. За сравнение, за една сграда от 8 етажа са нужни приблизително 3000 кубика. Софийският завод в момента е с годишен капацитет от 350 000 кубически метра, а добричкият трябва да произвежда 450 000 кубика годишно. Единият от мотивите  за разширяването на производството е, че темповете на строителството изпреварват капацитета на производство на газобетон, поясни Ат. Иванов. От Добрич "ИТОНГ" ще се изнася за Румъния, Молдова, Украйна. Заводът в нашия град ще бъде върху площ от 109 декара. Ще бъдат разкрити 200 нови работни места, а хората ще работят на четири смени. Инвестицията е между 15 и 17 милиона евро. "Ксела" е международна компания, част от голям холдинг. Управител на дружеството в България е Найден Найденов. Компанията притежава 58 завода в целия свят. Предимството на "ИТОНГ" е в повишаване на топлоизолацията. Материалът е дишащ, създава добър микроклимат и с него се строи по-бързо. Създаден е през 1905 г.
Вчера представители на фирма "Ксела" направиха демонстрация пред учениците от Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Добрич. Фирмата е един от спонсорите на учебното заведение. На демонстрацията присъстваха около 40 ученици от 9 клас в специалността "Строителство и архитектура".
В момента в гимназията учат 424 ученици. Приемът в първи курс се осъществява в четири паралелки - в специалностите "Строителство и архитектура", "Вътрешна архитектура" и "Елинсталации в сгради".
 


Сходни връзки

МЕЖДУ 15 И 17 МИЛИОНА ЕВРО СА ИНВЕСТИРАНИ В ЗАВОДА ЗА "ИТОНГ" В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.27 секунди