изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:50 EEST
ВЪЗРАЖДАТ ЧИТАЛИЩЕТО В С. КЛАДЕНЦИ    
Култура

Над 100 ентусиасти от с. Кладенци са решили да възродят читалището в селото, съобщи за НДТ зам.-кметът на Тервел Дияна Илиева.



Идеята е подкрепена от общинската администрация и от НЧ "Димитър Дончев-Доктора" в Тервел. Учредителното събрание ще се проведе на 16 март. На него поздрави към жителите на селото ще поднесат кметът на Тервел Живко Георгиев, малките изпълнители от детски фолклорен танцов ансамбъл "Калинка Вълчева" и Детската певческа група към НЧ "Д. Дончев-Доктора".

Първото читалище в с. Кладенци, по всяка вероятност, е учредено през 50-те години на миналия век, каза Д. Илиева. То преустановява дейността си през 80-те години.

Жителите на с. Кладенци могат да се гордеят с богатото си историческо минало, сподели зам.-кметът на Тервел. Районът в близост до него е богат на археологически паметници - няколко могилни акропола от Античната епоха, селище от римската епоха, късноантично и ранносредновековно селище. Началото на проучванията е поставено по време на обиколките на братя Шкорпил, а разкопките на укрепеното селище при с. Кладенци, проведени през 1960-1966 г., са едни от първите проучвания на ранносредновековно селище в България. НДТ

 


Сходни връзки

ВЪЗРАЖДАТ ЧИТАЛИЩЕТО В С. КЛАДЕНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди