изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:01 EEST
Ведомости: България дава шанс на Русия    
НовиниМосква. Сделката с Elbit Systems за модернизацията на съветските военни хеликоптери на въоръжение в Българската армия може да бъде отменена. Това пише в броя си днес руският вестник “Ведомости”.

Изданието посочва, че израелската компания не е успяла да постигне договореност с “Рособоронекспорт”, която държи лиценза на производството на необходимите части. Експертите се надяват, че възможната победа на повторния търг ще помогне на Русия да възстанови загубените позиции за поддръжка на съветската техника.
Българският парламент, възмутен от странната сделка с Elbit Systems, още в началото на годината отправи запитване към властите. В началото на март президентът на България Георги Първанов обяви, че преговорите с Elbit Systems са прекратени. Работата е там, според източник на изданието в “Рособоронекспорт”, че израелската компания така и не се е сдобила от руския държавен посредник съгласие за модернизирането на хеликоптерите, а с лиценз за това не разполага. Разрешение не е издавано и на България, посочва “Ведомости”. Освен това в страната няма изпитателна база, напомня офицер от Министерството на отбраната на Русия. Според източник от българското Министерство на отбраната, много скоро властите в България ще обявят нов конкурс.
Ако на него победят конкурентите Elbit, Русия може да получи до 30% от стойността на договора (около 30 млн. евро), обяснява мениджър на руската компания ВПК, отлично осведомен по случая. Освен това отмяната на българския конкурс ще повиши и шансовете за получаване на договори за модернизация на Ми-24 в други страни, където също се провеждат неоторизирани работи с руска авиотехника, посочва “Ведомости”.
Руските специалисти се вълнуват не само от паричните загуби. Така от 110 изтребителя, които Elbit самостоятелно е модернизирала за 100 млн. долара за армията на Румъния, 17 вече са се разбили, напомня експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Константин Макиенко. За сравнение от почти сто изтребителя МиГ-21, модернизирани от руснаците за същия период за Индия, са се разбили само два. А в резултат на модернизацията, извършен от френската SAGEM без руско участие, на хеликоптерите Ми-24 на ВВС на Узбекистан, хеликоптерът се е превърнал в “гълъб на мира”, тъй като не може да използва оръжие, посочва експертът, цитиран от “Ведомости”. Небоеспособни са станали и 30 хеликоптера Ми-24 от ВВС на Алжир, модернизирани през 2002 г. от южноафриканската фирма АТЕ без привличането на руската страна, посочва още източникът. Модернизацията е струвала на алжирците, според руския военен експерт Михаил Барабанов, между 60 млн. и 100 млн. долара, които според него са “пръснати напразно”.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Ведомости: България дава шанс на Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди