изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:56 EEST
Опит за атентат срещу Ибрахим Ругова /ОБЗОР/    
По светаПрищина. Мощен взрив избухна на пътя на кортежа на косовския президент Ибрахим Ругова в центъра на Прищина тази сутрин в 9.20 часа българско време.

Инцидентът стана в центъра на Прищина, на улица “Рамиз Садику”, близо до Националния театър и сградата на правителството. Косовската полиция блокира центъра на Прищина, а на място пристигнаха незабавно части на КФОР и полицията на мисията на ООН в Косово – ЮНМИК.
Президентът не пострада при експлозията, но един автомобил от кортежа му с регистрационни номера 00KS001 е бил повреден сериозно при взрива. След експлозията Ругова е бил прехвърлен в друг автомобил. Според местната полиция взривното устройство е било задействано от разстояние и е било поставено в контейнер за смет. Един от бодигардовете на Ругова, както и един минувач са били ранени. Ругова е пътувал за среща с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана. От косовските полицейски служби SHPK заявиха, че не могат да потвърдят дали целта на взрива е бил президентът Ругова.
След взрива Ругова се срещна с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана, въпреки опита за атентат срещу него. По време на инцидента Ругова е пътувал именно за срещата си със Солана.
Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана поиска работата по покриването на стандартите за Косово да продължи.
Солана е разговарял и с изпълняващия длъжността премиер на Косово Адем Салихай.
Предстоят срещи и с ръководителя на мисията на ООН в Косово – ЮНМИК Сьорен Йесен Петерсен, с албански и сръбски политически представители.
Косовската партия ORA на Ветон Сурои осъди опита за атентат срещу косовския президент Ибрахим Ругова, съобщават косовските медии. Това се твърди в специално разпространена от партията декларация.
“Опитът за атентат бе не само срещу президента Ибрахим Ругова и институцията, която той представлява, а е поредния опит за дестабилизацията на Косово. Това става след като косовското общество доказа зрелостта си чрез спазването на законите при повдигането на обвинения от страна на Трибунала в Хага към косовския премиер Рамуш Харадинай. Ясно е, че който стои зад този взрив е действал срещу интересите на Косово и неговите граждани”, пише още в декларацията, разпространена от ORA.
Тазсутрешният инцидент бе осъден и от Алианса за бъдещето на Косово /ААК/ на бившия премиер Рамуш Харадинай, Съвета за защита на човешките права и свободи KMDLNJ, председателя на парламентарната комисия за международно сътрудничество Сабри Хамити и от партията на Ругова – Демократическия съюз на Косово /LDК/.
Самият Ругова заяви, че за съжаление все още има елементи, които целят дестабилизацията на Косово, за което те трябва да бъдат наказани.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Опит за атентат срещу Ибрахим Ругова /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди