изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:55 EEST
Правителството договори увеличаване на квотите за внос на български вина в ЕС    
НовиниПравителството договори увеличаване на квотите за внос на български вина в Европейския съюз.

Новите количества на безмитните квоти за пенливи вина са 4 000 хектолитра, а за бутилирани вина – 510 000 хектолитра. Досега те бяха съответно 1 800 хектолитра и 485 000 хектолитра.

Непроменена остава квотата при внос на наливни вина – 195 000 хектолитра. В същия размер се запазва и преференциалната квота при внос в България на вина от прясно грозде с произход от ЕС – 73 100 хектолитра. Това предвиждат одобрените от Министерския съвет проекти на Споразумение между Европейската общност и България за взаимни търговски концесии за някои вина и на Допълнителен протокол за адаптиране на търговските аспекти на Европейското споразумение за асоцииране между Европейските общности и техните страни-членки. Той  отчита резултатите от преговорите между страните за взаимни преференциални концесии за някои вина и взаимно признаване, защита и контрол на наименованията на вината, спиртните напитки и ароматизираните вина.

В момента режимът за търговия с вина между България и ЕС се определя от Споразумението под формата на размяна на писма между Европейската общност и страната ни за взаимни търговски концесии за някои вина и спиртни напитки, подписано на 20 март 2001 г.

Според него страните си предоставят взаимни търговски концесии под формата на тарифни квоти с нулеви мита за някои видове вина и спиртни напитки.

С оглед прилагане на новите договорености по отношение на вината, ще бъде сключено ново Споразумение. То ще замени действащото от 2001 г. и ще се прилага до влизането в сила на Допълнителния протокол.

В областта на защита на наименованията на вината в момента е в сила Споразумение между Европейската общност и България за взаимна защита и контрол на наименованията на вината от 1993 г.

България и ЕК постигнаха съгласие всички договорености – относно търговските концесии и за взаимна защита на наименованията, да бъдат обхванати от Допълнителен протокол за адаптиране на търговските аспекти на Европейското споразумение за асоцииране между Европейските общности и техните страни-членки и България, отчитащ резултатите от преговорите между страните за взаимни преференциални концесии за някои вина и взаимно признаване, защита и контрол на наименованията на вината, спиртните напитки и ароматизираните вина.

Разпоредбите на Допълнителния протокол за защитата на наименованията на вината и спиртните напитки включват дефиниции на понятията "вина и спиртни напитки с произход", "географско указание", "защитено име", "търговска марка" и др. Определят се и принципите и органите, отговарящи за прилагане на споразумението, органите и процедурите за разрешаване на възникнали проблеми. Разширява се обхвата на защитените наименования в сравнение със Споразумението за свързаните с търговията права на интелектуална собственост на СТО (ТРИПС). На реципрочна основа ще бъдат защитени, както географските указания по смисъла на ТРИПС, така и традиционните наименования. Това е приемливо за българската страна и е в съответствие с последните промени в нормативната уредба в тази област.

Цветелина Узунова

 


Сходни връзки

Правителството договори увеличаване на квотите за внос на български вина в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди