изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 07:47 EEST
Изтегляме се от Ирак до края на годината    
ПарламентЩе се засили цивилното присъствие, което в момента е 'неадекватно' в сравнение с военното, обясни Свинаров, запитан за участието ни през 2006 г.

До края на март в Народното събрание ще бъде внесено решение за поетапното изтегляне на българския военен контингент от Ирак до края на годината, предаде БНР.

По документа още се работи в Съвета за отбрана към Министерството на отбраната, съобщи военният министър Николай Свинаров.

Петият български контингент в Ирак ще бъде със 100 души по-малко от досегашния.

Освен петимата военни инструктори, които ще обучават иракската армия по линия на мисията на НАТО, ще се засили и цивилното присъствие, в момента "неадекватно" в сравнение с военното, обясни Свинаров, запитан за участието ни в Ирак през 2006 г.

В средата на тази година ще се възстанови работата на посолството ни в Багдад, където ще бъде изпратен посланик; мисли се и за създаването на търговска мисия, допълва БНР.

Попитан дали ще разреши заминаването на депутати в базата на нашия военен контингент в Дивания, за да се запознаят на място със ситуацията, Свинаров обясни, че не той е човекът, който трябва да даде разрешение за това.

Въпросът трябвало да се обсъди и с коалиционните партньори, защото в Ирак всичко се координирало от централното командване на операцията.

Ситуацията там е твърде сложна за такава визита, добави обаче военният министър.

Според него едва ли е удобно да се прави такава група от ВИП персони за посещение в този момент, а ситуацията в нашата зона за отговорност, както и целия Ирак, не била по-добра.

Зачестяват случаите на откриване на взривни устройства, така че да се гарантира сигурността на цивилни ВИП персони там е много трудно, предупреди Свинаров.

Италианският премиер Силвио Берлускони беше принуден от Вашингтон и Лондон да се откаже от изненадващото си изявление, че военният контингент на страната му ще започне да напуска Ирак през септември, съобщи междувременно "Франс прес", като се позова на италианската преса.

Американският президент Джордж Буш и британският премиер Тони Блеър реагираха на думите му, като заявиха, че не е планирано италианско изтегляне от Ирак и че италианският лидер не би действал едностранно.

По-късно Берлускони определи изказването си "по-скоро като пожелание".

Левият всекидневник "Ил манифесто" коментира, че министър-председателят цял ден е променял значението на думите си, докато е оформил крайната версия, че за момента началото на изтеглянето, обявено по телевизията, е само желание.

Популярният вестник "Кориере дела сера" от своя страна отбелязва, че лидерите на САЩ и Великобритания са поставили спирачки на Берлускони, информира още БНР.


 


Сходни връзки

Изтегляме се от Ирак до края на годината | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди