изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:21 EEST
УТРЕ Е ТОДОРОВДЕН    
Новини

Този ден се празнува в първата събота на Великденските пости, последен ден от Тодоровата неделя.



Датата на честването му, както и Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светия Тодор у българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки култа към свети великомъченици Тодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Празнува се главно за здравето на конете, от там и името му Конски Великден. Рано сутринта жените омесват и изпичат обредни хлябове във форма на конче и подкова. Бързат да раздадат от тях, защото се вярва, че който остане последен, неговите коне ще окраставеят. На обредната трапеза трябва да има пита с мая, леща, чорба от гъби.

Най-интересният момент от празника е надбягването с коне - кушия. Мъже и ергени извеждат накичените си коне за надбягване. Победителите получават: конят - юзда, а стопанинът - риза или кърпа. След надбягването ездачът, излязъл победител, обикаля селото, за да честити Тодорица. Навсякъде мома запоява коня с ненапита вода или вино. Сред най-интересните прояви в региона ще бъде тази в село Малка Смолница, където в събота от 10.00 часа за пореден път ще се съберат любителите на конния спорт.

 


Сходни връзки

УТРЕ Е ТОДОРОВДЕН | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
УТРЕ Е ТОДОРОВДЕН
Автор: Anonymous да 2005-03-19 @ 13:26 EET
И КАКМО ,ДА СИ РАЗПЛЕТА ЧОРАПЕТЕ ЛИ?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди