изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:41 EEST
В. "Дръстър Силистра": Над 240 души в Силистра ползват услугите на домашен социален патронаж    
НовиниСилистра. В края на седмицата се проведе поредното редовно заседание на местния парламент в Силистра. Както по-рано в. “Дръстър Силистра” Ви информира за дневния ред, бе дадена сериозна заявка за много решения, които ще трябва да се вземат.

По предварителна информация точките трябваше да са седем, по-късно се оказа че са 22, но в крайна сметка имаше още 4 допълнителни докладни записки. Интересното е, че този път нямаше отлагане при вземането на решения.

Филиал на социалния патронаж в с. Иширково

Над 240 души в силистренска община ползват услугите на домашния социален патронаж. Това са лица в пенсионна възраст и хора с над 70 %увреждания. Обхванати до този момент са Силистра, Айдемир и двата филиала в селата Бабук и Брадвари. Но тъй като потребностите на хората растат, миналата година бе взето решение от Общинския съвет за увеличаване числеността на персонала на социалния патронаж. На настоящата сесия местните парламентаристи взеха решение за разкриване на филиал в с. Иширково, който да обслужва желаещите и от съседното село Смилец. Дадена бе думата и на кмета на Иширково Кинка Иванова. Тя информира общинските съветници, че този проблем е съществувал отдавна. В Иширково пенсионерите са 550, а в Смилец 250. Инвалидите в двете села наброяват още около 300 души. На условията за ползване услугите на домашния социален патронаж отговарят около 35 човека, уточни кметът на Иширково, като допълни, че броят на желаещите непрекъснато се увеличава. Съществува база за приготвяне на храната. За обезпечаването на услугата бяха предвидени 2 щата, но по искане на Кинка Иванова бе отпусната още една бройка. Финансовите средства за дейността са предвидени в бюджета за 2005 година.

Отново темата за втора автогара в Силистра

Разгледани бяха докладни записки относно изграждането на втора автогара в Силистра, като според едното предложение трябваше да се даде съгласие за изграждането й в района на пл. “Съединение”. Подписите си като вносители под него бяха поставили Сунай Ремзи, Валентин Драганов, Красимир Коев и Георги Атанасов. Втората докладна записка бе внесена от Руфи Мустафа като председател на постоянната комисия по устройство на територията, благоустрояване, транспорт и комунални услуги. На практика второто предложение се появи като резултат от разглеждане на първото по време на заседание на комисията. Тогава членовете на комисията по устройство на територията и транспорт поставиха на сериозно обсъждане въпроса дали все пак не е по-целесъобразно Общината да има участие при изграждането на втора автогара. Що се отнася до предложението тя да бъде базирана на пл. “Съединение”, проучване, правено преди няколко години показва, че не е удачно, защото не се намира на място с удобна връзка с пътищата от републиканската пътна мрежа и с масовия транспорт в града, в същото това време се преминава през жилищни райони. Присъстващите експерти споделиха, че сравнително подходящ терен е районът около “Оргтехника”, както и сградата на Младежкия дом на предприятието. Собствеността обаче там не е на Общината и това би могло да бъде една от пречките. В крайна сметка пл. «Съединение” винаги е бил ползван като автоспирка и обръщало на градския транспорт.
На внимателно обсъждане бе подложен и казусът дали един собственик на автогара би трябвало да има намеса и интереси посредством собствени транспортни фирми, така както е в момента. Едва ли обаче има нарушение на Закона за конкуренцията, бе изводът, до който достигнаха участниците в работната среща на комисията. По-скоро бе наблегнато на това, че как изглежда днес автогарата, която ползваме, е въпрос на контрол от страна на общината. Местните парламентаристи се съгласиха, че ако Общината участва с апортна вноска и сключи договор с бъдещия инвеститор, като държи т.нар. “златна акция” и има право на вето, то тогава ситуацията ще е съвсем различна.
И сега, както през октомври, когато за първи път бе поставен въпросът, по време на дискусията надделя мнението, че става въпрос само за принципно съгласие за втора автогара в града. Съществуват нормативни документи, според които общинската администрация не е задължена да изгражда подобно съоръжение. Според коментарите тогава никой не бе против да има две, три или пет автогари в Силистра, но само ако се появи желаещ да инвестира в подобно мероприятие.
Възражения нямаше и след гласуване общинските съветници взеха решение да възложат на кмета на общината да провери възможността за изграждане на автогара в района на пл. “Съединение” или на друг терен и предложи форма, при която ще става възлагането от общината. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В. "Дръстър Силистра": Над 240 души в Силистра ползват услугите на домашен социален патронаж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди