изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:56 EEST
Правителството увеличи социалните помощи за възрастните, хората с трайни увреждания, самотните родители и децата в риск    
Новини От 1 юни 2005 г. гарантираният минимален доход (ГМД) се увеличава от 40 на 55 лв., реши правителството. Това дава възможност за увеличаване размера на социалните помощи за най-рисковите групи от населението.

Гарантираният минимален доход е база за определяне на други социални плащания – добавката за социална интеграция, определяна по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания, помощите за деца, настанени при роднини, близки или приемни семейства по реда на Закона за закрила на детето и др. В резултат на промяната ще бъдат увеличени размерите и на тези плащания.

По отчетни данни на Агенцията за социално подпомагане средномесечният брой на подпомаганите с месечни помощи лица и семейства през 2004 г. е 128 000.

Най-голямо е увеличението за следните рискови групи: възрастните хора; хората с увреждания; самотните родители; децата в риск (деца с трайни увреждания, деца-сираци и деца, настанени   в  семейства  на  близки  и  роднини  или   в  приемно семейство). Според данните от проведеното през есента на 2003 г. Многоцелево наблюдение на домакинствата, тези рискови групи от населението бяха идентифицирани като най-бедни или най-застрашени от изпадане в бедност. Увеличението за тях е между 5 и 19 лв. на месец.

Запазват се размерите на помощите за безработните в работа и осигуряване на доходи от труд.

За самотно живеещите възратрудоспособна възраст. За тях приоритетно ще се търсят възможности за трудова заетост, като се стимулира търсенето на стни хора над 75-годишна възраст размерът на месечната социална помощ става 90,75 лв., което съставлява увеличение от 10,75 лв. За хората с трайни увреждания размерът на месечната социална помощ става 68, 75 лв., т. е. увеличението е 8, 75 лв.

Самотните родители ще получават социална помощ в размер на 66 лв. За децата, настанени в семейства на близки и роднини или в приемно семейство, размерът на месечната помощ се променя на 55 лв. от досегашните 36 лв., т.е. увеличението е от 19 лв.

Правителството определи и размера на еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище за 2005 г. Те ще получават по 80 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Очаква се такава помощ да получат семействата на около 40 000 първокласници.

 

 


Сходни връзки

Правителството увеличи социалните помощи за възрастните, хората с трайни увреждания, самотните родители и децата в риск | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди