изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:38 EEST
Le Monde: Затворниците на Триполи    
По света Париж. За пръв път след произнасянето на смъртните присъди срещу българските медици в Либия, във Франция в един от най-големите ежедневници е публикуван обширен материал в подкрепа на петте медицински сестри.

В утрешния си брой авторитетният френски вестник Le Monde публикува обширна статия, озаглавена “Затворниците на Триполи”.
Иван Ненов не е от хората, които са склонни да се самосъжаляват, но очите му издават дълбокото лично изпитание, на което е подложен, започва статията. Той е широкоплещест, късо подстриган, 44-годишен български лекар, баща на 17-годишен младеж. От февруари 1999 г. той се учи на самообладание в една история, подобна на роман на Кафка, в история за кръв и смърт, за несправедливост и липса. Неговата съпруга, Нася, е работила в педиатричната болница “Ал Фатих” в Бенгази. Сега Нася е в затвор в Триполи, а Иван и синът му Радослав живеят в Сливен. Оттогава са изминали шест години...
Нася, както още четири български медицински сестри и палестински лекар, е обвинена в умишлено заразяване с вируса на СПИН на 426 либийски деца, от които почти 50 са починали.
38-годишната съпруга на г-н Ненов е най-младата в “групата”. Останалите – Кристиана, Валентина, Валя и Снежана – са на възраст между 45 и 56 години. Всички са майки. Събрани в специална постройка на техния затвор, те разполагат с легла, маса и тоалетна. Дните им са посветени на четене, писане, йога или бродерия, понякога гледат телевизия в очакване на кратките телефонни разговори с България, които са им позволени да провеждат всяка неделя.
За да се разбере добре тяхната история, е необходимо да се върнем през лятото на 1998 г. Оттогава са първите случаи на СПИН в болницата “Ал Фатих”. Заразените са кърмачета, някои нямат и два месеца. Докато заразата се разпространява, сеейки страх и гняв сред местното население, властите обвиняват част от персонала в болницата – либийци, но и чужденци. Сред тях има и българи. По това време много български медицински сестри и лекари работят в Либия. Под натиска на родителите на заразените започва разследване. На 9 февруари 1999 г. са разпитани 23-ма българи, след което са отведени със завързани очи в неизвестна посока. Сред тях са петте български медицински сестри, лекарят Здравко Георгиев и негов палестински колега.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Le Monde: Затворниците на Триполи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди