изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:18 EEST
Великден настъпи за арменците и за католиците по света    
Общество На 27 март /месец преди страни като България, Русия, Гърция и др./ и православните арменци, и католиците по света празнуват Великден.


Почти навсякъде по света празникът се свързва с великденските яйца. В католическа Германия, обаче, съществуват особени ритуали и обичаи.
По традиция германците посрещат Възкресение с шоколадови великденски зайци. Преди векове древните германски племена посрещали пробуждането на природата от зимния й сън с пищни пролетни тържества. Централна роля в техните ритуали играел именно заекът. Той бил смятан за приносител на обновлението в природата. Впоследствие езическите народи, населявали територията на днешна Германия, приели християнската вяра. Оказало се обаче, че един от най-важните празниците в новата вяра - Великден, обикновено съвпада с времето, когато преди се провеждали пролетните тържества. В резултат се получило едно преплитане на елементи от различните традиции.
В един момент било възприето, че заекът е всъщност донася великденските яйца. Това станало не чак толкова отдавна - преди най-много 200 години. Преди това е било разпространено поверието, че яйцата били донасяни от кукувицата или от петела, или от лисицата.
Оттогава фигурките на бързоногото животно са неотменен участник във великденските празненства. Неговите разнообразни форми и превъплъщения са събрани в Музея на великденските зайци в Мюнхен. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Великден настъпи за арменците и за католиците по света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди