изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:54 EEST
БЪДЕЩИ АВИОКОНСТРУКТОРИ ПОДГОТВЯ КЛУБ "МОДЕЛС"    
ОбществоНай-големият модел, изработен в клуба, е дълъг три метра. Това е умален макет на самолета "Цирус"

От миналата година към младежкия дом в Добрич отново работи клуб "Моделс". Такъв е съществувал още от 1947 г., но е закрит през 1993 г., обясни за НДТ единият от ръководителите Драгомир Драганов. Клубът се занимава с изработването основно на авиомодели, но също на корабо- и ракетомодели. В момента в него са записани около 20 деца, като най-добрите от тях се подготвят за състезатели. "При нас е важна сръчността, да се използват едновременно главата и ръцете. Работата е комплексна, трябва да разбираш от доста неща" - сподели още Др. Драганов. Самият той разбира най-много от авиомоделизъм. Тази година му предстоят участия в състезания в Търговище, Пазарджик и София. А децата, които подготвят заедно с колегата му - Николай Маринов, ще се изявят догодина. Още тази година обаче младите авиоконструктори в клуба ще могат да се състезават помежду си. Вчера на летището в Добрич се осъществиха първите полети на макетите.
Най-големият изработен модел е с дължина три метра. Той е копие на самолета "Цирус", чийто истински размер е 15 метра.
Освен копията на истински машини, в клуба се правят и измислени, а част от моделите съчинява Др. Драганов. А за копията пък нещата са малко по-сложни - изискват се чертежи, събира се документация. Последната е задължителна и по време на състезанията. Там се прави т.нар. стендова оценка - от разстояние до три метра журито обикаля и гледа и най-дребните детайли. После се прави оценка в полет, обясни още Др. Драганов.
В Деня на НАТО - 4 април, клуб "Моделс" в продължение на три часа ще изложи своите модели във фоайето на младежкия дом. Изложбата ще е открита от 15 до 18 ч.
 


Сходни връзки

БЪДЕЩИ АВИОКОНСТРУКТОРИ ПОДГОТВЯ КЛУБ "МОДЕЛС" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.95 секунди