изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:23 EEST
СИЛНО СЪМ ВПЕЧАТЛЕНА ОТ ДОЦ. СЛАВОВА И ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА КОЛЕЖА В ДОБРИЧ    
ОбразованиеСтефка Колева е доктор по педагогика, в момента живее в София. Завършила е "Предучилищно възпитание", а след това "Право". Работи като адвокат и преподава в Колеж-Добрич на ШУ "Еп. Константин Преславски". Родом е от Силистра. Тя бе любезна да даде едно интервю специално за читателите на НДТ

- Г-жо Колева, какви дисциплини преподавате в колежа?
- Вече трета година в колежа в Добрич преподавам дисциплината "Педагогика и дидактика". А също и свободно избираемите дисциплини "Закрила на детето", "Феноменът агресия", "Основи на правото", "Административно право" и други видове право.
- Има ли интерес към дисциплините, свързани със закрилата на детето, тъй като за този проблем у нас се заговори от скоро?
- Оказва се, че има интерес. Първо, от гледна точка на това, че съответните нормативни документи, с които са уредени, са нови. И второ, защото с оглед на специалността, която студентите завършват в Педагогическия колеж, тези дисциплини са им необходими както за тяхната реализация, така и за обща правна култура.
- Какви са впечатленията Ви от студентите в добричкото учебно заведение?
-  Преподавам както на задочници, така и на редовни студенти, в чиито специалности влизам, независимо дали са се реализирали професионално, или още са на 18-19 години. Има интерес, продиктуван от тяхната собствена мотивация. Те са будни млади хора, бързо се ориентират в основните понятия и в достъпа до информация, което е много важно. Повечето от тях боравят със системите "Апис", "Сиела" и умеят да търсят от Интернет допълнителни материали по темите, които разглеждаме. Тъй като съм педагог, съм се уверила, че "сухото" преподаване на лекции не само изморява, а понякога и досажда, аз прилагам други педагогически похвати като работа в група, мозъчна атака. Залагам на това студентите сами да стигат до изводите, които аз бих могла на готово да им предложа. Много малко са тези, които проявяват недостатъчна добросъвестност в подготовката си за реферати и изпити. Темите на рефератите, които давам, се многобройни и предпочитам студентите сами да изберат тази, която им допада, да работят нещо, което им е интересно. Убедена съм, че точно такъв тип учебна дейност води до по-добри резултати. Такова е обучението и в световните университети и се радвам, че в Педагогическия колеж има възможност за използване на интерактивни методи на обучение.
- Каква е причината един адвокат да реши и да преподава на студенти?
- Още преди да започна да практикувам свободната професия адвокат, съм преподавала във филиала на Русенския университет в София. И се чувствам много добре, когато съм сред млади хора и когато с тях обсъждаме както педагогически и правни проблеми, така и проблеми на обществения живот на страната.
- Г-жо Колева, какви са впечатленията Ви от ръководството на колежа?
- Може би точно защото не съм постоянно в колежа, почти винаги съм впечатлена следващия път, когато дойда - че е направено още нещо по-добро както в интериора, така и в методическата осигуреност на учебния процес. Силно съм впечатлена от добрата и ефективна организация, която съществува в колежа и от възможностите лично на доц. Славова и на ръководството да ориентират обучението с оглед на добрите перспективи пред тези млади хора по отношение на специалностите, които се предлагат и на специалистите, които се привличат от цялата страна. Освен от ръководството, моите наблюдения са, че всички специалисти изключително отговорно изпълняват служебните си задължения.
Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

СИЛНО СЪМ ВПЕЧАТЛЕНА ОТ ДОЦ. СЛАВОВА И ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА КОЛЕЖА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди