изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:54 EEST
Убийствен огън между наши и янките покосил Гърдев    
НовиниСмъртта на офицерски кандидат Гърди Гърдев на 4 март в Ирак е причинена от възникнала стрелба между български и американски сили едни срещу други.


Това съобщи БГНЕС по информация на Министерството на отбраната. Министерството съобщи, че рано сутринта в сряда от Багдад се е завърнал заместник-началникът на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите генерал-лейтенант Атанас Запрянов, който на 29 март 2005 г. участва в разглеждането на окончателния доклад на американската следствена група и на командира на многонационалния корпус в Ирак относно инцидента с българския военен патрул от 4 март 2005 г., при който загина Гърди Гърдев.
Военното разследване е потвърдило фактите и причините довели до инцидента, изнесени от командира на многонационалния корпус генерал-лейтенант Джон Вайнс от 11 март 2005 г. Допълнително са проведени разследвания и експерименти от американската разследваща група в часовия пояс и мястото на стрелбата, които са доказали "пълното съвпадение на фактите, причините и обстоятелствата за инцидента, установени от българското разследване".
В крайна сметка разследванията са стигнали до извода, че смъртта на офицерски кандидат Гърди Гърдев е причинена от възникнала стрелба между български и американски сили едни срещу други. "Инцидентът е възникнал поради стечение в кратко време на ред обстоятелства в крайно усложнена обстановка", съобщава МО. За възникването на кризисната ситуация е доказано, че българските военнослужещи нямат вина. "Няма правно основание да се дефинира преднамереност или умисъл в действията и на американската страна, която е употребила оръжие в съответствие с установените правила", казва още министерството. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Убийствен огън между наши и янките покосил Гърдев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.92 секунди