изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:28 EEST
Повечето министри заедно с Церовски, плюс Лечков оглавяват царските листи    
Политика

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, “двойкаджията” в правителството според общественото мнение Валентин Церовски, футболната звезда Йордан Лечков са сред водачите на листи, оповестени лично от премиера Симеон Сакскобургготски след заседанието на Политическия съвет на НДСВ във вторник.



Може би, вероятно – с тези думи той отговори на въпросите означава ли обявяването на водачите, че НДСВ окончателно е отхвърлила искането на коалиционния партньор Ахмед Доган за общи листи на изборите през юни. .

Почти всички министри са включени на челни места в регионите, включително и отстранената от правителството под натиска на ДПС Лидия Шулева, която ще води листата в Ловеч. В момента Шулева е и председател на царския предизборен щаб.

Както и на изборите през 2001 г., когато влезе в политиката, името на самия Симеон Сакскобургготски не фигурира в нито една листа. Той обаче още в края на миналата година даде заявка за втори премиерски мандат. Дали това ще стане зависи от изборните резултати, но към този момент, според социологическите прогнози, победител ще е БСП.

Отличниците в кабинета Милен Велчев и Меглена Кунева са начело на по две листи – той в Плевен и Пловдив, тя в Русе и Перник. На две места – в Благоевград и в Пловдив област, води и любимецът на народа ген. Бойко Борисов, който до този момент отричаше да има амбиции за политическа кариера, но с допълнението, че няма да се противопостави на царя, ако той така реши.

С по две водачески места са “наградени” и трима от четиримата партийни заместници на Симеон. Вицепремиерът Пламен Панайотов води в един от трите райони на София и в Кюстендил, министърът на отбраната Николай Свинаров – във Велико Търново и в Шумен и депутатът Даниел Вълчев – в Добрич и в Пазарджик. Екоминистърката Долорес Арсенова е останала само с един от софийските райони, а третият се оглавява от бившия председател на Народното събрание Огнян Герджиков.

Само петима министри от квотата на НДСВ в правителството не водят листи - на образованието Игор Дамянов, на здравеопазването Славчо Богоев, на правосъдието Антон Станков, на икономиката Милко Ковачев и на държавната администрация Димитър Калчев.  

Премиерът и лидер на НДСВ изрично защити решението спорния регионален министър Валентин Церовски да оглави листата в Разград. В отговор на посипалите се въпроси дали подобно политическо решение е удачно, Симеон похвали Церовски, че е положил много усилия за подписването на меморандума между Русия, България и Гърция за петролопровода Бургас – Александруполис, което съвпада с обявяването на водачите в листите. “Имаме основание да се радваме на един министър, който работи по много проекти, които изглеждаха само пожелателни”, заяви Сакскобургготски.

По-рехава е депутатската квота сред водачите. Като се изключи партийният заместник на Симеон Даниел Вълчев, бившият шеф на парламента и настоящия му приемник Борислав Великов и председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, само четирима царски депутати попадат начело на листите – Антония Първанова в Кърджали, Веселин Близнаков в Хасково, Яни Янев в Силистра и Минчо Спасов в Ямбол.

Две от водаческите места – в София област и в Търговище, са дадени на мандатоносителите Весела Драганова и Тошо Пейков. С изречението, че това е вътрешнопартиен проблем, Симеон отказа да отговори на въпроса означава ли това, че НДСВ ще подпише споразумение с Партията на българските жени и с Оборище, за което настояват Драганова и Пейков.

Преди заседанието на Политическия съвет премиерът прогнозира, че е нормално на водещи места в листите да има популярни хора, експерти, които не са членове на партията. След заседанието стана ясно, че водач извън партийната квота е само кметът на Сливен и бивш футболен национал Йордан Лечков.

На въпрос дали това, че повечето от водачите на листи са министри, означава, че не е доволен от работата на депутатите, министър-председателят каза: "Моля ви, нека да се придържаме към реалности, към прагматизъм, към сериозното". Тук се работи в екип и ще видите, че резултатите ще бъдат доста положителни, посочи той.

Макар че потвърди, че обявяването на водачите е знак за самостоятелното явяване на НДСВ на изборите, Симеон не отрече категорично възможността трите партии от Либералния алианс да се коалират, за което настояват ДПС и Новото време. До последния момент възможностите остават отворени, отговори той на въпрос изключва ли окончателно днешното решение на НДСВ варианта за евентуално коалиране.

Миналата седмица ДПС даде срок на партньорите си от НДСВ до средата на април да решат окончателно сами или в коалиция ще се явяват на изборите. Днес премиерът коментира дадения от Ахмед Доган срок с думите: “Ние сме в контакт, нали и не виждам защо трябва така да го превръщаме, да чакаме едни други, ние сме коалиция и си общуваме”.

За коалиция освен Новото време, което засега няма твърди шансове според социологическите изследвания да влезе само в следващия парламент, настоява и движението на Ахмед Доган заради започналите брожения сред част от твърдите избиратели на ДПС, особено сред българските изселници в Турция.

Аргументът на Новото време и ДПС в полза на тройна либерална предизборна коалиция е, че само в този формат сегашните управляващи могат да победят БСП и на предстоящите избори и да елиминират участието на социалистите в следващото правителство.

Благоевград – Бойко Борисов
Бургас – Соломон Паси
Варна – Николай Василев
Велико Търново – Николай Свинаров
Видин – Нина Чилова
Враца – Христина Христова
Габрово – Станимир Илчев
Добрич – Даниел Вълчев
Кърджали – Антония Първанова
Кюстендил – Пламен Панайотов
Ловеч – Лидия Шулева
Монтана- Борислав Великов
Пазарджик – Даниел Вълчев
Перник –Меглена Кунева
Пловдив град – Милен Велчев
Пловдив област – Бойко Борисов
Плевен – Милен Велчев
Разград – Валентин Церовски
Русе – Меглена Кунева
Силистра – Яни Янев
Сливен – Йордан Лечков
Смолян – Георги Петканов
София-град 23-ти район – Пламен Панайотов
София-град 24-ти район - Долорес Арсенова
София-град 25-ти район - Огнян Герджиков

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Повечето министри заедно с Церовски, плюс Лечков оглавяват царските листи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди