изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:43 EEST
ДО ДЕСЕТИНА ДНИ ЩЕ Е ЯСНО С КОГО ЩЕ СЕ КОАЛИРА СДП    
Политика Пред НДТ - председателят на Националния комитет на Социалдемократическата партия д-р Ганчо Стоянов

- Д-р Стоянов, преди около два месеца бяхте избран за лидер на Социалдемократическата партия. Бихте ли разказали за избора и за първите задачи, с които се заехте?
- На последната национална конференция на Социалдемократическа партия, която се проведе в Пловдив през февруари т.г., по предложение на Изпълнителното бюро аз бях избран или потвърден за председател на Националния комитет на партията, тъй като предишният лидер Крум Славов се оттегли от тази си длъжност. Първите задачи, които си поставих и които поставих на обсъждане на Изпълнителното бюро, са три. Едната беше бъдещата коалиционна политика, участие на избори 2005 за Народно събрание. Другата задача е свързана със структурите на СДП в страната. Третата задача, която изненада и някои от нашите членове, бе свързана с фондация "Кръстьо Пастухов". Тя бе създадена да подпомага социалдемократическите партии в България. Кръстьо Пастухов е виден социалдемократ от 1944-1945 г. Това бе и третият въпрос - какви са взаимоотношенията, защо са се отдалечили партията и фондацията. Поисках среща с ръководството й и това ще стане в скоро време.
- Как ще участва СДП на предстоящите парламентарни избори?
- Виждането на цялата партия, на ръководството, на Националния комитет и на Изпълнителното бюро е, че ние трябва на този етап да се явим на избори с коалиция, проповядваща центристка и дясна политика. Преди три години ние се опитахме да се обединим с Българската социалдемократическа партия, която смятаме за близка до нас. И двете партии сме произлезли от БСДП, водена от д-р Дертлиев и възстановена от него през 1989 г. Но по една или друга причина до обединение не успяхме да стигнем, мисля, че вината не е в нас. Казвал съм го много пъти - надявам се, че ще има ръководство на БСДП, което ще погледне по-добре, по-благосклонно на обединението и то ще се осъществи. То е реално и ще е добре за нашия политически живот - да има една истинска автентична социалдемократическа партия. След като не успяхме да направим обединение и да се явим на предишните избори с тях, ние се ориентирахме към центъра и дяснополитическия спектър. Вече има обявени две коалиции в този спектър, водят се преговори. Все още няма резултат. Надявам се до седмица, десет дни да има такъв и ние да обявим как ще участваме на изборите.
- А има ли вариант за самостоятелно явяване на СДП?
- Той не е реален в момента, не е възможно това да стане.
- Какво управление, според Вас, ще е най-добро през следващите четири години, имайки предвид важността на мандата - приемането ни в ЕС?
- Без да игнорирам нито една партия от целия политически спектър, мое лично мнение, а и на моите съмишленици е, че България на този етап трябва да има дясноцентристко управление и то колкото може по-широко да обхване политическия спектър. Имайки предвид и ЕС в момента - самият Европейски съюз е управляван именно от такива партии.
- Как ще коментирате вече ясните водачи на листи за Добрички избирателен район?
- Като човек, който 25 години живее в Добрич, смятам, че водачите на листи, от каквато и политическа сила да бъдат те - от ляво, център или дясно, трябва да бъдат от Добрич, добруджанци. Защото и най-добрият политик да е, не е ли от Добрич, ще си гледа неговите интереси и интересите на политическата сила, ще гледа централната власт. А за Добричка област са необходими депутати, които да работят за нея. Аз бях депутат и мисля, че това, с което се хванах, го направих. Защото много трудно се пробива в София, когато искаш нещо за Добрич. Но не е и нереализуемо. Например,  Кранево и Балчик с малко повече хъс и борба останаха в Добричка област. Също и оставането на Медицинския колеж. Друг пример са лекарствата за онкоболните. Тогава битката беше голяма - рецептите на хората от Добрич да се изписват тук. Проведе се извънредно заседание на Комисията по здравеопазване. Вашият вестник излезе тогава със заглавие на първа страница "Геноцид за онколобните в Добричка област", аз им го показах и от там тръгна решаването на проблема. Съвместно с вас свършихме една добра работа.
- Като лекар как ще коментирате - според Закона за здравето ТЕЛК във Варна ще освидетелстват жителите на Добричка област за няколко вида заболявания - неврологични, психически и др.?
- Това е въпрос не на нечия прищявка, а на специализирано здравно заведение, където да се провеждат тези консулти. Става въпрос за по-прецизна диагноза и донякъде е по-добре, защото във Варна има Медицински университет. Това е въпрос и на бъдещо райониране, препоръчано ни от ЕС.
- В медиите се появиха информации за евентуално бъдещо коалиционно управление на БСП и ДСБ. Възможно ли е то, според Вас?
- Аз мисля, че това не може да се осъществи предвид изявените досега политически позиции на двете политически сили. Не само погледнато в по-голям мащаб като партии, но и като водачи, и като ръководство. Излязлото в медиите за съвместно управление по-скоро са нечестни политически прийоми.
 


Сходни връзки

ДО ДЕСЕТИНА ДНИ ЩЕ Е ЯСНО С КОГО ЩЕ СЕ КОАЛИРА СДП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди