изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 07:14 EEST
115 кардинали вече избират новия папа. Чакаме белия пушек    
По света Започна първото заседание на конклава на кардиналите, който трябва да избере нов глава на

Римокатолическата църква – 265-ия папа в нейната история. В избора участват 115 кардинали от 52 страни. Малко след 18 часа българско време кардиналите се събраха в Сикстинската капела, вратите на която бяха затворени към 18.30 часа. Всички лица, които няма да участват в конклава, напуснаха Капелата.
Церемониалмайсторът на литургиите монсиньор Пиеро Марини нареди всички външни лица да излязат от Сикстинската капела. Кардиналите положиха клетва за пазене на тайна, която ги обвързва да съблюдават пълна секретност и да дават отпор на всякакви опити за външна намеса. Забранено е и договарянето помежду им в полза на един или друг кандидат. Всякакви комуникации с външния свят - писма, телефони, факс, интернет или вестници, са недопустими.
Сутринта в понеделник кардиналите проведоха обща литургия.
Самата дума конклав идва от латинското “под ключ”.
В миналото кардиналите били заключвани в Сикстинската капела и нямали право да излизат навън, докато не изберат нов папа, припомня БГНЕС. Налагало им се да спят в импровизирани килии и минимално да задоволяват санитарните си потребности. Сега обаче, съгласно новите правила, въведени през 1996 г. от починалия на 2 април папа Йоан-Павел ІІ, участниците в Конклава ще живеят в преустроената за тях резиденция "Света Марта" зад базиликата "Свети Петър" и дори ще могат да се разхождат в градините на Ватикана. Ако конклавите от миналия век служат за ориентир, то нов Свети отец трябва да бъде избран до края на седмицата. Най-дългият избор на глава на Римокатолическата църква е продължил пет дни през 1922 г.
Как се гласува
Друга реформа позволява на кардиналите да извършат избора и с просто мнозинство, ако след 33 тура това не стане с мнозинство от две трети от избирателите. Тази промяна е внесена, за да предотврати прекалено дълги заседания на конклава. Гласува се по четири пъти дневно – два сутрин и два следобед. Бюлетините и други документи, свързани с гласуването, в края на всеки денще бъдат изгаряни.
В навечерието на конклава се очертаха два лагера - на консерваторите и на тези, които се застъпват за повече демократизъм в католическата институция. Самите кардинали преди да бъдат затворени в Сикстинската капела вече си имат своите фаворити, ето защо степента на подкрепата обикновено проличава още на първото гласуване. Смята се, че кардинал Йозеф Ратцингер, един от най-близките помощници на папата и водеща фигура в лагера на на “консерваторите”, има най-големи шансове да бъде избран. 78-годишният германец се обявява за връщането на Европа към християнските й корени. Негов опонент най-вероятно ще бъде италианецът Карло Мария Мартини, който води групата на "прогресивните" кардинали и се застъпва за по-демократичен ред в религиозната институция.
Изборът на нов папа ще стане незабавно известен, защото освен димът ), който ще се издигне над Сикстинската капела, ще забият и камбаните на катедралата "Свети Петър" (коминът, от който ще излезе дима, е показан на снимката).
Папата - задължително мъж
Според католическия канон папата задължително трябва да бъде от мъжки пол. Това се проверява веднага след неговия избор. От времето на свети Петър на папския престол са седeли 263 папи - 17 французи, 13 гърци, 6 сирийци, 5 германци, 3 от Африка, 2 испанци, 2 корсиканци, 1 фламандец, 1 португалец, 1 англичанин. И най-много - 211 италианци. Йоан Павел II бе първият поляк начело на Римокатолическата църква. Всичките папи са били мъже. Историята за папеса Йоана обаче е много любопитна, макар и да е смятана от някои за легенда. Така или иначе, оттогава е останала традицията да се проверява дали новоизбраният папа действително е мъж.
Папеса Йоана била избрана на най-високия пост в Римокатолическата църква през 855 г., благодарение на умелото скриване на истинския й пол. И така тястанала папа Йоан VІІІ. Но само две години по-късно измамата била разкрита, след като родила дете по време на религиозно шествие. Оттогава се въвежда задължителното ръчно проверяване дали новоизбраният глава на църквата е мъж. От ХVІ век за целта се използва трикрако столче с дупка по средата, на което избраният Свети отец сяда, за да бъде тестван.
Тайната на белия пушек
Снимка: Би Би Си 
 


Сходни връзки

115 кардинали вече избират новия папа. Чакаме белия пушек | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди