изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:35 EEST
Пред НДТ - професор доктор Блажо Николов: ЗА НОВ МОРАЛ НА ПОЛИТИЦИТЕ    
Политика

Интервю за вестник "Нова добруджанска трибуна" от д-р на икономическите науки Иван Стойков - международен журналист



Професор доктор Блажо Николов е една от личностите, която ще представлява коалицията "Да живее България", гр. Добрич. Изтъкнатият наш български учен - професор доктор Блажо Николов, философ теоретик, университетски преподавател, поет, писател, международно признат художник, със самостоятелни изложби в България, Европа, а така също и в Добрич, чиито картини изобилстват в частни колекции, е и почетен заместник-генерален директор на международния биографичен център в Кембридж - Великобритания, член на Съвета на старейшините на Американския биографичен институт, носител на златния медал на хилядолетието, автор на 17 философски публикации, книги, университетски учебници, студии и множество статии. Професор Блажо Николов е номиниран през 2000 година от английски и американски институти за почетната титла "Мъж на планетата".

- Г-н професоре, каква е Вашата преценка за работата на предишния парламент що се отнася до бъдещата съдба на България?

- В живота на всеки човек, в живота на всеки народ настъпват моменти, когато в една трезва, съдбоносна преценка, трябва да се изрекат със силата на присъда стойностите на миналото и сегашното обществено развитие. Също така тази оценка трябва да изрази ясно какво бъдеще желае нашият народ. В изминалите 15 години на прехода категорично стана ясна погрешната философия на този преход, погрешните стратегии и тактики за неговото осъществяване. В тази погрешна философия на прехода преобладаваха разрушителните а не съзидателните сили, разрушаването а не натрупването на нови материални и духовни стойности. През тези 14 години партиите - и управляващите, и опозиционните, доказаха криминалната си същност. Надеждата на коалицията "Да живее България", която не е партия, а политически съюз, политическо обединение на партии, е в това, че българският гласоподавател е извлякъл поука и е изградил вече в себе си моралните и политически критерии, които биха му помогнали да разбере за кого да даде своя глас. Политическата и икономическа, социалната и културно-духовната ситуация в България показва, че се поставя със съдбоносна сила въпросът какъв трябва да бъде избирателят и какъв трябва да бъде този, който посяга към властта. И тук всеки би поставил въпроса какви политици са нужни днес на България. На България са нужни политици от типа на Майстор Кольо Фичето, който е имал доблестта да каже на пашата "ако не построя моста в такива и такива измерения, в посоченото от мен време, за вашите обещани 1000 гроша, нека да ми отсекат главата". Нашите днешни политици имат ли морала на Майстор Кольо Фичето, когато идват на власт с измамни обещания и лъжи. Българският избирател по настоящем трябва да се превърне от покорен слушател, от измамен наивник, в предявител, искател на отговорност от политиците, които е избрал. Важен е и въпросът дали в условията на толкова много политически партии в България има място за нова политическа сила. Парадоксът е в това, че именно в това необозримо, противоречащо множество от политически партии трябва да се създаде нужната политическа сила, която да не е партия, а политически съюз на партии и личности, обединени от мисълта и желанието за националното оцеляване и бъдещото развитие на българския народ. Като едно от най-красивите цветя - лотосът израства от блатото, така и в България трябва да израсне нова политическа сила, която да обедини родолюбивите хора и да им даде ясни, точни, конкретни послания за бъдещия образ на България. Много е важно бъдещите политици да могат да формулират глобалните проблеми за развитието на България.

- А как бихте формулирали тези глобални проблеми, които трябва да бъдат разрешени в близко бъдеще и които ще бъдат съдбоносни за развитието на нашата страна?

- По своите последици разрухата, причинена от изминалите 14 години, може да се сравни с една тежка катастрофална следвоенна ситуация. В резултат на пагубното израждане на процеса на прехода, България падна в капана на следните проблеми:

1. Демографски проблем. 2. Проблемът на ниския жизнен стандарт. 3. Социалният проблем, доходи, заетост, безработица, социална изолация на индивиди и цели социални групи. 4. Екологически проблем.

5. Изоставяне достигането на стандартите на страните- членки на Европейския съюз, в това число и критериите на Маастрих. 6. Проблемът на изоставянето на развитието на регионалната икономика по отношение на световните тенденции, преструктурирането на социално- икономическия, технологически и екологическия процес. 7. Проблемът на решителното доминиране на текущите интереси на хората над дългоочакваните интереси. 8. Проблемът на упадъка на традиционните стопански дейности. 9. Проблемът на ниската ефективност. 10. Проблемът за използването на природните дадености и изградената материално- техническа база, която само се разрушава. 11. Суровинният и енергетичен проблем. 12. Проблемът за образованието и квалификацията. 13. Инвестиционни проблеми.

Тежък проблем е и умората, и апатията на хората от тежестите на живота. Проблем е жестоката по своите социални измерения поляризация на обществото - неоформена още средна класа и шепа супер богати грабители на националното ни богатство. Тежък проблем е и това, че настъпи деиндустриализация в българската икономика, особено в аграрния сектор, където в някои райони на страната се преминава към плуга и мотиката. Това са също проблемите, които трябва да има предвид и българската журналистика, която трябва да поеме ролята на организатор и режисьор на обществения диалог между политиците и избирателите, ставаща активен участник в този процес.

- Г-н професоре, какво е Вашето мнение относно приобщаването на малцинствата в бъдещата европейска България?

- Преди всичко приобщаването на малцинствата е обективен исторически процес, който се изразява в глобалното интегриране на международните отношения и на човечеството в далечното бъдеще като единна култура, в която обаче ще останат живи оазисите на неповторимите стойности на културата на отделните народи и етнически групи. За малцинствата това приобщаване към човешките постижения на науката може да стане само чрез приобщаване към културно-духовните стремления на нацията, в която те са исторически родени и живеят. Основният принцип тук не трябва да бъде противопоставянето, а приобщаването, което се изразява от по-низшето към по-висшето. От по-нисък към по-висок ранг обществен опит, материална и духовна култура.

- Г-н професоре, какви са според Вас най-важните измерения на влизането ни в Европейския съюз?

- Преди всичко не трябва да забравяме достойнството на България. Ние никога - нито географски, нито културно-духовно не сме били извън Европа. Преди да възникнат първите университети в Италия, Германия, Франция… в България вече е имало университет, но тежка е била историческата съдба на българския народ. България не трябва да влиза в Европейския съюз като придатък и заден двор на Европа. И точно новият парламент трябва да решава онези проблеми, които формулирах преди малко. Само тогава България няма да е страна, която потребява десетки пъти повече отколкото произвежда, българите няма да изпълняват слугинска роля само на келнери, гардеробиери, градски обслужващ персонал и модерни роби на развития западен свят, а ще имат възможност да бъдат равнопоставени с другите европейски страни. Това означава, че новите управляващи трябва да имат силата и достойнството да разрешават въпросите за развитието на България и да дават отпор на някои посегателства на Европейския съюз по икономическия и социалния статус на българина. Достатъчен пример са атомните ни електроцентрали.

Коалиция "Да живее България" приобщава всички родолюбци на общонароден фронт срещу проблемите, срещу родоотстъпниците, срещу политическите спекуланти, за да се отвори бяла и чиста страница в историята на нашата България. Радвам се и за мен е чест като добруджанец решението на ръководството на коалицията, която ме определи да оглавявам листата на коалицията в град Добрич!

 


Сходни връзки

Пред НДТ - професор доктор Блажо Николов: ЗА НОВ МОРАЛ НА ПОЛИТИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди