изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:27 EEST
БЯЛАТА АМЕРИКАНСКА ПЕПЕРУДА ОТНОВО В НАСТЪПЛЕНИЕ    
ЗемеделиеМиналата година бялата американска пеперуда се появи в каламитет на територията на цялата Добричка област и особено в Шабленския район.

На страниците на вестника през есента на м.г. запознахме населението на областта какво представлява пеперудата и по-специално нейната гъсеница като насекомен неприятел, как трябва да се опазват нападнатите дървета, за да не се допусне обезлистяване и обвиване на дърветата в паяжина с гъсеници, покрити с неприятно жилещи космици. Предупредихме също така кметствата в областта, че съгласно Закона за растителна защита по отношение на бялата американска пеперуда и очаквания каламитет през настоящата година, за да няма изненади да се плануват в бюджета за 2005 г. средства за закупуване на подходящите пестициди, с които да се контролира популацията на пеперудата, както и да се създаде подходяща организация в селищата и за механично унищожаване на гъсеничните гнезда във всички дворове, улици, паркове, крайпътни насаждения. Това е задължение както на кметствата, така и на ръководителите на държавни организации като Пътно управление и Горско стопанство, а също така и на всеки гражданин с дворни насаждения - овошки и асми.
Искаме да напомним, че гъсеницата на бялата американска пеперуда е многоядна и се изхранва върху 200 вида растения, от които 100 са дървесни и 100 тревисти. През годината при наши условия пеперудата има две поколения. Зимува като какавида в различни укрития, под листна постилка. Първото поколение се появява през пролетта при трайно затопляне, обикновено при цъфтежа на конския кестен, на люляка и ябълковия сорт "Джонатан". Второто поколение, което е вече с огромна численост, се появява в края на месец юли, началото на август, което е много по-опасно не само поради неговата многобройност, но и поради бързото разпространение на пеперудите на разстояние до 100 км и появата в нови райони.
За унищожаване на гъсениците предложихме като екологосъобразно и най-подходящо механичното унищожаване на оформилите се гъсенични гнезда чрез тяхното изрязване и изгаряне или опожаряване на дървото с факли, тъй като обикновено гнездата са по периферията на клоните и гъсениците не напускат гнездата докато са от 1 до 3 възраст.
В следващите 4 и 5 възраст гъсениците напускат паяжовидните гнезда, разпълзяват се по листата на цялата корона и контролът е възможен само с прилагането на химични средства. В селищна обстановка - дворове, улици, паркове борбата са провежда с подходящи биологични препарати на база на бактерията Бацилус Турингензис, разрешени от МЗГ, в т.ч. Дипел ДП и Дипел 2Х в концентрация 0,1 %. Тези препарати са безопасни за хората, животинския свят, за пчелите и за околната среда. Достатъчно е да се напръскат само гъсеничните гнезда и листата около тях, а не цялото дърво.
При второто поколение пеперуди, особено когато гъсениците напускат гнездата си и се разпълзяват, се налага напръскване на цялото дърво с подходяща техника и инсектициди, разрешени от МЗГ, в т.ч. като най-безопасни пиретроидните инсектициди, и се спазват всички препоръки за опазване на хората, животните, пчелите, въобще на околната среда.
Сега е седмицата, посветена на опазване на околната среда. От Шабла се получиха сигнали за начален летеж на пеперудите на бялата американска пеперуда. Очаква се с трайното затопляне на времето да протече масово имагиниране и нападение на дървесната растителност. Пеперудите бързо ще отложат яйцата си, ще се излюпят гъсеничките и ще се появят първите гъсенични гнезда, а това е най-подходящият период за прилагане на механичната борба и спасяване на дърветата от обезлистяване и отпадане необходимостта от химичен контрол.
Дарина Василева - директор РСРЗ
Проф. Христо Контев - ентомолог

 


Сходни връзки

БЯЛАТА АМЕРИКАНСКА ПЕПЕРУДА ОТНОВО В НАСТЪПЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди