изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:59 EEST
11 МАЙ - СВЕТИ РАВНОАПОСТОЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ    
ОбществоПървоначално рано канонизирани светци, братята Кирил и Методий били чествани от църквата поотделно в деня на смъртта им. По-късно обаче обединили празника им на 6 април, тъй като били братя и имали общо дело, но поради Великия пост избрали 11 май като най-подходящ.
Празнуването със специална служба и четене на житията продължило до нашествието на татарите и турците по славянските страни. В по-ново време, през 1857 г., денят на светите братя е почетен в българската църква "Свети Стефан" в Цариград заедно със служба и за свети Иван Рилски.

На следващата година този ден е отпразнуван и в Пловдив, в църквата "Света Богородица". Учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на двамата братя. Родители, ученици, учители, видни граждани отпразнували заедно този необикновен празник с богата трапеза, песни и хора извън града. В средата на ХІХ век честването било възобновено и в Русия, и в цяла България във връзка със започналата борба за църковна независимост. По повод хиляда годишнината от моравската мисия на св. св. Кирил и Методий, Всерусийският свети Синод взел решение, започвайки от тази 1863 година, 11 май да се установи като църковен празник на преподобните Кирил и Методий. Оттам това празнуване се разпространява по всички православни християнски народи.
 


Сходни връзки

11 МАЙ - СВЕТИ РАВНОАПОСТОЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди