изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:35 EEST
НАД 650 000 ЛЕВА ЗА ПОМОЩИ СА ОТПУСНАТИ В ОБЛАСТТА ЗА 3 МЕСЕЦА    
ОбществоС 15.37 процента по-малко са подпомаганите в сравнение със същия период на м.г.

През първото тримесечие на  2005г. в Добричка област с месечни социални помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане са подпомагани 4 884 лица и семейства. Общата стойност е 656 416 лева, сочи анализ на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". От него става ясно, че броят на подпомаганите през първото тримесечие на 2004 г. е намалял с 15.73 процента, или 911 случая. Изплатената през първото тримесечие на настоящата година е със 29 8652 лв. или с 31.28 процента по-малко в сравнение с 2004 г.
Очерталата се тенденция за намаляване на месечните помощи се дължи преди всичко на включването на безработни лица в националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" и дейност "Личен асистент" на националната програма "Асистенти на хора с увреждания", сочи анализът на дирекцията. "Очевидно е, че целите и задачите, заложени в програмата, са ефективни. Дори и в случаите, когато въпреки осигурена заетост, семейството остава на подпомагане, ефектът се изразява в повишаване пригодността за заетост, създаване и затвърждаване на трудови навици. Лицата с осигурена заетост не се чувстват изолирани, а се включват активно в обществения живот, коментират специалисти от РДСП.
Освен назначаването по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" за намаляване броя на подпомаганите лица и семейства влияние оказва и възможността за намиране на работа със сезонен характер. Сезонната заетост обуславя месечните колебания, свързани с по-голям брой подпомагани през есенно-зимния период. Именно поради тази причина, особено рязко намалява броят на подпомаганите след месец април 2004 г.
Тревожна е тенденцията на нарастване  броя на подпомаганите лица от възрастовата група 18-30 години, сочи още анализът. В повечето случаи се касае за млади хора с основно и по-ниско образование, чиито родители също са безработни и зависими от системата за социално подпомагане. Рязко обаче е намалял броят на подпомаганите до 18 годишна възраст.  Това се дължи основно на намаляване броя на подпомаганите деца  настанени в семейства на близки и роднини.

 


Сходни връзки

НАД 650 000 ЛЕВА ЗА ПОМОЩИ СА ОТПУСНАТИ В ОБЛАСТТА ЗА 3 МЕСЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди