изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:54 EEST
БАЛЧИК ПОСРЕЩА ПРАЗНИКА СИ ПО-ПРИВЛЕКАТЕЛЕН И ПО-БЛАГОУСТРОЕН    
Общество Интервю с кмета на Община Балчик Красимир Михайлов по повод празника на общината - 24 май

-         Г-н Михайлов, какво да очакват балчиклии и гостите за празника на Балчик?

 

-         Кулминацията от през празничния месец май, разбира се, е 24 май, който освен, че е национален празник, е и отколешен ден на Балчик. Тази година за втори път концертите за празника ще преминат на площад “Кап. Георги Радков” пред Морска гара и ще бъдат съчетани с ученическо шествие. Там ще изнесат празничен концерт децата на Балчик, рецитал на инструментален квартет “Интро”, а в по-късния следобеден час - концерт ще изнесе група “ТЕ”.

На 24 май ще има тържествена сесия на Общинския съвет за награждаване на изявени дейци на образованието, културата и художествената самодейност в общината.  

За празника очакваме традиционните гости - кметове, председатели на общински съвети, народни представители от нашия регион, голяма част от бизнес елита на града ни. От чужбина наши гости ще бъдат от Швейцария и Швеция. Единият от тях е проф. д-р Кайзер, който е почетен гражданин на Балчик и ръководител на проекта между швейцарската кантонална болница ЦУГ и болницата в Балчик повече от 10 години.

Очакваме още наши приятели от шведския град Хагфорс, където бяхме на посещение в началото на февруари. На 24 май се предвижда Балчик да получи рамковия договор за приятелство и сътрудничество, подписан и от шведска страна. Надявам се  да бъдат сложени основите на трайни взаимоотношения с този далечен град. Покани за празника са отправени към големия български писател Стефан Цанев, както и към Иван Гранитски - съорганизатор на националните културните празници “Албена”.

Очаква ни един хубав празник – и за гостите, и за съгражданите ни. Дано и времето да бъде с нас. 

 

-         В навечерието на празника с какво Балчик може да се похвали като реализирани проекти?

 

-         Започнахме текущата 2005 година с бюджет близо 11 млн. лв. бюджет, който надвишава с 3% отчетения през 2004 г. Този ръст е показател за високите цели, които сме си поставили като местна власт, убеден съм, че всичко ще бъде изпълнено.

Това, което гражданите ще могат да видят до месец, е завършена новата административна сграда. Заработи новият общински пазар в приморската част на града, като планираме такъв да бъде построен и в ж.к. “Балик”, който е така необходим за населението там. Като социална задача сме си поставили завършването на общинския блок в ж.к. “Балик”, с който ще облекчим статуквото на крайнонуждаещите се. Като част от културната и строителна програма започна изграждането на паметник на страдалците от Румънска Молдова от 1916 г. в центъра на града. В момента се работи по разширението на СОУ “Христо Смирненски” в най-голямото село на общината - Оброчище.

Изграждаме мостово съоръжение в Кранево, което силно се развива като туристическо село, с много инвестиции, но има остра нужда от изграждане и подновяване на инфраструктурата – канализация, пътища, мостове.

Сред останалите задачи за изпълнение през тази година са ремонтиране на четвъртокласната и уличната мрежа, както и редица други обекти от инфраструктурен и публичен характер. Основен акцент сме дали тази година на изготвянето на подробни устройствени планове за различните квартали е в селата. Планирано е изработване на работни проекти за направата на подземен паркинг пред административната сграда за парковото пространство “Ехото”.

Големите проекти от инфраструктурен характер, които очакваме да започнат, са довършване на дамбата и изграждане на градска пречиствателна станция и канализация. Надявам се в края на годината или в началото на следващата да започне активно да се работи по проекта за пречиствателната станция, който е най-скъпият и жизненонеобходим за нашия град. 

 

-         С какво Балчик ще бъде по-атрактивен и привлекателен през този сезон?

 

-         Убеден съм, че Балчик е по-привлекателен, по-чист и по-благоустроен през настоящата година в сравнение с предходните. Това е споделяно пред мен многократно от гости на града. Направиха се много хотели, много нови обекти заработиха, благоустрои се голяма част от приморската част – улици, главният път до к.к. “Албена”, пътят от Двореца до пристанището. Много имоти се купуват в Балчик и в прилежащите села, в които се инвестират много пари. Така се съживява животът в селата. С оглед на туристическия сезон определено мога да кажа, че 2005-а безспорно ще бъде по-добра и по-качествена.

 

-         Какво си пожелавате като градоначалник да се сбъдне за Балчик и общината?

 

- На себе си, на колегите си, на общинския съвет и на моите съграждани пожелавам здраве, оптимизъм и вяра в това, което правим.

За Балчик и общината пожелавам да се реализират тези мащабни проекти, по които се работи – разширяване на яхтено пристанище, направа на рибарски пристан, изграждане на голф селища, създаването на атрактивни плажни ивици, подобряване на инфраструктурата, завършване на дамбата и старт на изграждането  на пречиствателна станция и канализация. 

 


Сходни връзки

БАЛЧИК ПОСРЕЩА ПРАЗНИКА СИ ПО-ПРИВЛЕКАТЕЛЕН И ПО-БЛАГОУСТРОЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди