изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:15 EEST
СКАНДАЛ! ЕНЕРГОТО ДРЪПНА ШАЛТЕРА НА ВиК    
Новини

"Електроразпределение" - клон Варна, спря тока на административната сграда на ВиК – Добрич. На извънредна пресконференция в Добрич председателят на управителния съвет на "Елекроразпределение" - клон Варна, инж. Райнхард Ашендорф и заместникът му Пламен Консулов съобщиха, че тази крайна мярка се налага, след като водното дружество има непогасени задължения в размер на 10 491 081, 78 лева.



От около 4 месеца плащанията на водното дружество чувствително са намалели и са стигнали до 1% от дължимата сума. Къде са останалите 99%, се питаше вчера инж. Райнхард Ашендорф. Шефовете на енергийната компания предоставиха на журналистите подробна справка, от която става видно, че към 1 януари 2004 година ВиК - Добрич, дължи 3 571 755 лева. През последната година и половина месечно консумацията на ел.енергия е между 360 000 и 525 000 лева. Така се стига до днешна дата, когато водното дружество е натрупало дългове за над 10 милиона лева. На 3 май 2005 ВиК представя програма за погасяване на задълженията, според която текущите сметки ще се плащат веднага, а до края на годината ще бъдат погасени 1 милион лева от старите дългове. Пълното издължаване да стане до 2009 година, предлага управителят на водното дружество инж. Николай Ангелов. В програмата се иска по възможност да бъде предоставена по-благоприятна цена на консумираната от ВиК ел. енергия. Инж. Пламен Консулов коментира пред журналистите, че програмата за погасяване на задълженията не е приемлива, защото е много разтеглена във времето. Искането за по-ниска цена той окачестви като несериозно, тъй като цените се определят от държавата. От енергото категорично заявиха, че няма да спират тока в помпените станции и ако се стигне до проблеми с подаването на вода, то това няма да бъде по тяхна вина. Вече има 5 изпълнителни дела срещу ВиК. Наложена е и възбрана върху повече от 20 сгради, собственост на водното дружество.

Скандалът коментира и управителят на ВиК - Добрич инж. Николай Ангелов, който каза, че не може да гарантира нормалното водоподаване при така създалата се ситуация. Ангелов каза, че ВиК Добрич е изплатило цесията си към Централна корпоративна банка и при освобождаването на сметките му, ще преведе 500 000 лева на енергетичното дружество. Изплащането на цесията е довело и до проблеми с погасяването на дълга към енергото. "Процесът се управлява от диспечерски пункт в административната сграда, който вече работи на агрегати и ако те излязат от строя, водата ще бъде спряна. Към настоящия момент задълженията на абонати към дружеството са за 5 милиона лева, а длъжниците са около 4 000 души. Ако "Електроразпределение" ми предложи програма за разплащане, която да устройва и двете страни, аз ще си подам оставката. Ситуацията е критична!" - каза инж. Николай Ангелов. Той е на мнение, че няма друг вариант за погасяване на дълговете освен този, който той е предложил.

"Сумата е голяма и ни предстоят тежки преговори. Само с разговор с ВиК нещата не могат да се оправят. Тук трябва и държавата да се намеси. Трябва ответната страна да покаже, че иска да се погасят задълженията, защото не може всеки месец да трупат ток в размер на близо половин милион, а да се стигне до там, че да погасят само 1% от дължимата сума" - каза Пламен Консулов.

Областният управител Иван Иванов се ангажира да сведе проблема до Министерски съвет, на заседанието му този четвъртък. НДТ

 


Сходни връзки

СКАНДАЛ! ЕНЕРГОТО ДРЪПНА ШАЛТЕРА НА ВиК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.84 секунди