изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 08:23 EEST
ЕС призова към бързо освобождаване на осъдените на смърт български медици в Либия    
Европейски съюз

Люксембург. ЕС обяви, че е предложил медицинска помощ за стотиците либийски деца, заразени със СПИН и призова Либия към бързо освобождаване на осъдените на смърт пет български медицински сестри и палестински лекар по обвинение в преднамереното им заразяване, предаде АП.



“Надявам се да можем да направим всичко, не само в Европа, но и в САЩ и останалата част на света, за да се намери решение на тази жестока ситуация”, заяви люксембургският външен министър Жан Аселборн, чиято страна председателства в момента ЕС.
Европейската комисия обяви, че е “предложила най-добро от европейската медицински експерти и ноу-хау в лечението на това заболяване”, заяви говорителят на комисията Ема Удуин, добавяйки, че този въпрос е бил обсъден с либийските власти. “Голяма част от визитата миналата седмица се състоеше в това да бъде обяснено на либийските власти и на семействата на децата важността и релевантността на помощта, която предлагаме”, каза Удуин.
Аселборн отбеляза, че интересите и на двете засегнати страни трябва да бъдат взети предвид едновременно. “Надявам се да можем да помогнем на децата в Либия, но също и да помогнем да тези хора, които са в затвора”, каза дипломат номер едно на конференцията на т. нар. Процес от Барселона на равнище външни министри.
ЕС ще продължи да следи много внимателно развитието на делото срещу осъдените на смърт български медицински сестри и палестински лекар в Либия, включително и всички съдебни процеси срещу либийските офицери, обвинени в изтезаване на българките. Това се посочва в изявление на Валднер по повод процеса срещу българските медици.
Бенита Фереро-Валднер приветства в Люксембург решението на Върховния съд на Либия да отложи произнасянето на решението си по иска на петте български медицински сестри и палестинския лекар за обжалване на смъртните присъди.
“Приветствам това решение. Това показва, че либийският Върховен съд признава, че първоначалният съдебен процес се нуждае от допълнително преразглеждане, както и, че смъртната присъда срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар не може да бъде потвърдена”, се посочва в изявлението на еврокомисаря. “Обясних миналата седмица на полковник Кадафи силното желание на ЕС това дело да бъде преразгледано с цялата възможна бързина и напълно да се преразгледат всичките елементи в него”, подчерта Бенита Ферефо-Валднер.
Тя отбеляза, че е посетила осъдените в затвора и е “очевидно, че те са под огромно психологическо напрежение и не могат да издържат дълго”. “След повече от шест години в затвора, абсолютно наложително е спешно да бъде намерено справедливо решение. ЕС многократно обръщаше внимание на нередностите в провеждането на съдебния процес и незачитането на научните и медицинските доказателства, които доказват невинността на обвиняемите”, подчерта еврокомисарят Бенита Ферефо-Валднер. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

ЕС призова към бързо освобождаване на осъдените на смърт български медици в Либия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди