изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:04 EEST
Триполи оправда мъчителите на българските медсестри    
Новини

Наказателният съд в Триполи оправда във вторник деветимата либийски офицери и либийския лекар, обвинени в изтезаването на българските медицински сестри, за да получат техни самопризнания по СПИН делото.



Българското министерство на външните работи очаква да получи решението до един месец, но не скри неудовлетворението си от изхода на делото, поставящ  под съмнение ефективността на либийската съдебна система. От министерство на правосъдието отказаха коментар, докато не се запознаят с мотивите за решението. Повечето политически сили също коментираха негативно новината.

Премиерът призова да не се правят “големи изявления”

По повод новината от Либия министър-председателят Симеон Сакскобургготски заяви пред репортери: “Трябва да се работи последователно, спокойно и да се постигне целта, живот и здраве". Той добави, че както винаги е повтарял, темата Либия заслужава необходимата дискретност: “Защото винаги има чуваемост от двете страни и понякога, когато има големи изявления могат да бъдат зле изтълкувани от другата страна".

Доказателствата за тормоз били прекалено слаби

След почти тричасово отлагане, малко преди 14 ч. българско време съдът обяви оправдателната присъда за офицерите. Съдията заяви, че доказателствата за тормоз са били прекалено слаби, за да доведат до осъдителна присъда. Пълните мотиви за решението ще бъдат оповестени до един месец.

Решението, което може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд на Либия, е било посрещнато с ликуване от присъстващите в съдебната зала, предаде БНР.

Адвокатът на българките Осман Бизанти заяви пред ББС, че ще обжалва решението. По време на процеса четиримата защитници на българските медици от международната организация “Адвокати без граници” не получиха либийски визи и на практика нямаха достъп до документите по делото. 

Винаги сме казвали, че сме невинни и днешната присъда потвърди истината, коментира през АФП един от обвинените, Джума ал Мешри. В Либия няма изтезания, Западът иска да политизира случая, но ние го оставихме в ръцете на закона, добави той.

Защитникът на оправданите офицери заяви, че сега те имат право да поискат компенсации от българките.

Процесът срещу мъчителите на българските медсестри, осъдени на смърт от първата съдебна инстанция в Либия по СПИН делото, започна в началото на тази година. Петте български медицински сестри и палестинският лекар предявиха обвиненията си през януари, твърдейки, че са били измъчвани, за да им бъдат изтръгнати признания за умишлено разпространяване на СПИН в детската болница в Бенгази.

Самото дело бе по инициатива на фондация “Кадафи”, която се ангажира да изкорени насилието в Джамахирията.

Част от наблюдателите изтълкуваха оправдателните присъди като знак, че либийската страна все по-силно започва да държи на версията за вината на българките и че не е склонна на отстъпки. Самото завеждане на делото срещу офицерите бе жест на Либия към международната общност в желанието й да покаже, че разследва случаи на предполагаемо нарушаване на човешките права.

Според други, решението не трябва да се свързва с хода на процеса срещу българските медицински сестри по обжалването на смъртните им присъди във Върховния съд, който трябваше да се произнесе на 31 май, но отложи решението за ноември. Според наблюдатели оправдаването на либийските офицери трябва да се разглежда по-скоро като отговор на критиките на правозащитните неправителствени организации за състоянието на човешките права в Либия.

Съмнения за обективността на либийския съд

Това решение е неудовлетворително за нас, коментира заместник министърът на външните работи Гергана Грънчарова и добави, че то поставя основателни съмнения за ефективността на либийската съдебна система.

Пред Mediapool министерството на правосъдието се въздържа от коментар с аргумента, че липсва достатъчно информация около решението на либийския съд. От пресцентъра на оглавяваното от Антон Станков ведомство не уточниха дали това означава, че ще имат становище едва след оповестяването на мотивите, което ще стане до месец.

Адвокатът на медиците ни Траян Марковски също поиска да се запознае с мотивите преди да коментира съдебното решение. "Несериозно е да се коментира без да се знаят причините, на които се базира решението," обясни той пред Mediapool. Според Марковски мотивите ще са ясни до няколко дни и със сигурност присъдите ще бъдат обжалвани пред най-висшата съдебна инстанция в Либия.

Марковски отрече да има юридическа връзка между днешното решение на криминалния съд и решението на Върховния съд по обжалването на смъртните присъди на медиците, което се очаква да бъде произнесено на 15 ноември.

От пресцентъра на СДС също обясниха, че няма да коментират решение на съд, а в случая дори ставало дума за международен съд.

Като знак за двоен стандарт коментира днешното решение председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. По думите му, то е сигнал към българската защита да се мобилизира и да потърси нови аргументи и дипломатично да намекне, че отношението към мъчителите поставя под съмнение обективността на либийския съд към българските медицински сестри.

Ако магистратите са проявили и милиграм толерантност към мъчителите на българките, те трябва да я проявят и към медицинските сестри, смята Илчев.

Според него оправданието на мъчителите е знак, че либийското правосъдие поддържа фактите, с които петте медицински сестри са осъдени на смърт, макар че самопризнанията им са изтръгнати с изтезание.

Оправдаването на мъчителите на нашите медици за сетен път показва, че истината е невалидна пред либийските съдилища, смята и Асен Агов от Демократи за силна България. Според него, изтръгнатите чрез мъчения показания от българските медици са толкова много, колкото доказателствата за тяхната невинност. Ако мъчителите са оправдани, следва и нашите медици да бъдат незабавно оправдани. В противен случай, това е още един повод процесът да бъде наречен политически и да се окачестви като инструмент за недостойни пазарлъци, каза още Агов.

Това е едно силно смущаващо и дълбоко озадачаващо решение, коментира говорителят на БСП Ангел Найденов. По думите му то за пореден път поставя под съмнение обективността на либийската правосъдна система и въпросът за стандартите в нея по отношение на спазването на човешките права. Същевременно това е опит да се атакуват аргументите на защитата на българските медици и съответно международното обществено мнение, смята още Ангел Найденов.

Съдебното решение не е добър сигнал и не може да ни удовлетворява, заяви председателят на парламента Борислав Великов. По думите му българската страна трябва да направи внимателен правен анализ на мотивите на съда, преди да предприеме каквито и да било действия.

Роднините на медиците: Либия е диктаторска държава

“Не съм изненадан, Либия е диктаторска държава, така че всичко друго би било изненада. Нормално е Либия да търси други за виновни, никога няма да признае собствената си вина, така че надеждите умират”. С тези думи синът на д-р Здравко Георгиев, Мариан Георгиев, реагира на оправдаването на либийските офицери пред Дарик радио.

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Триполи оправда мъчителите на българските медсестри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди