изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:36 EEST
Плакати и листовки на турски език покриват Дулово    
ПолитикаДулово. Агитационни материали и плакати на турски език за предстоящите на 25 юни избори лепят в момента хора на Бедри Ахмедов Шефиков в град Дулово и съседните села. За това алармираха пред Агенция “Фокус” възмутени жители на Дулово и общината.


По думите им в текста на един от плакатите, Шефиков, чиято регистрация за водач на листа, беше отменена от РИК - Шумен на 10 юни, се казва, че Партията за възход и равенство (която получи отказ от ЦИК да бъде регистрирана за изборите) и Федерацията на свободния бизнес се коалираха. Посочва се, че партията се бори за възход, равенство, и т.н. и затова - тя е на първо място в интегралната бюлетина и се призовават хората да гласуват за нея. Текстът, който е изцяло на турски език, е подписан от доц. д-р Бедри Шефик, лидер на партията.
Това е нарушение на изборното законодателство, коментират юристи. Нито една партия не може да си позволи да води агитация за изборите за български парламент на какъвто и да било друг език, включително - и на турски.

Агенция “Фокус” припомня:
Бедри Ахмедов Шефиков беше регистриран като водач на листата на Федерация на свободния бизнес – Съюз България в 30 МИР Шумен с решение от 7 юни. Регистрацията на Бедри Ахмедов Шефиков като водач на листата на Федерация на свободния бизнес – Съюз България в 30 МИР Шумен беше отменена с решение на Районната избирателна комисия от 10 юни. Това потвърди за Агенция “Фокус” Христина Димитрова, председател на РИК за 30 МИР Шумен. Решението от 10 юни РИК - Шумен е приела с абсолютно мнозинство и с него регистрацията е обявена за недействителна. “Получили сме информация от Върховна касационна прокуратура, че лицето е с двойно гражданство, поради което регистрацията му е обявена за недействителна”, поясни Христина Димитрова.
Името на Шефиков нашумя скандално, когато ЦИК отказа да регистрира Партията за възход и равенство за участие в изборите за народни представители на 25 юни 2005 г. На 25 май Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Бедри Шефиков като представляващ политическа партия Партия за възход и равенство срещу решението на ЦИК, с което комисията не регистрира партията. ЦИК се мотивира с това, че документите не са подадени от упълномощено лице, но ВАС върна решението, без да предостави мотиви. Решението не подлежи на обжалване.
Нарушения съпътстват Партията за възход и равенство с лидер Бедри Ахмедов Шефиков от самото начало на създаването й, показа справка на Агенция "Фокус" в документи.
Бедри Ахмедов Шефиков, е обявен за общонационално издирване от 18 март 2005 година по данни на МВР. Решението на Софийски градски съд за регистрация на “Партия за възход и равенство” е обнародвано в брой 39 на Държавен вестник. Документите, представени за регистрацията в съда обаче, не са легализирани от официалните български власти, личи от копията им.
В България Бедри Шефиков е участвал в две дружества, които имат неизплатени задължения към данъчни и митнически власти, както и към съдилища в страната, сочат документи. Като упълномощен представител на “Сака Коркмаз пазарлама” през 1997 г. Бедри Шефиков подписва с тогавашния министър на промишлеността Александър Божков договор за приватизация на захарния завод “Марцианопол” в град Девня. Фирмата приватизатор е дъщерна на швейцарския холдинг ”Бейпър Шугар”, и заводът се преименува на “Бейпър Шугър”. По-късно обаче, заради неизпълнение на инвестиционната програма, фирмата купувач “Сака Коркмаз” е глобена с близо 1,750 млн. долара.
Бедри Шефиков е имал участие и във фирма “Бесин” ЕАД - Дулово, която регистрира през 1998 г. Към 11 февруари т.г. задълженията на фирмата са 335 121 лева. Шефиков е прехвърлил част от акциите си в “Сака Коркмаз пазарлама” в “Бесин”. През 2000 г. заводът за захар сменя собственика си “Сака Коркмаз пазарлама”. Част от акциите на “Сака Коркмаз пазарлама” отиват при “Бен дъш тиджарет аноним ширкети” АД, начело на която стои Бедри Шефиков (тогава Бедри Шефик), а собственик на завода става “Бесин” ЕАД. Преливането на акциите е станало без съгласието на “Сака Коркмаз” и по този повод в Турция има заведени 4 дела срещу Шефиков.
По информация на Агенцията за държавни вземания задълженията на “Бесин” ЕАД към митническата администрация са 5 370 511 лева, а към съдилища - 306 213 лева. Към РИОСВ дружеството дължи 2 000 лева. Това са данни, посочени в писмо от март 2005 година от Министерство на финансите от кабинета на заместник-министър Стамен Тасев, изпратено в отговор на постъпило запитване. В същото писмо се посочва още, че дружеството “Бейпар Шугар” АД дължи на данъчната администрация 1 599 865 лева към 11 февруари 2005 година.
Учредителното събрание на “Партия за възход и равенство”, свикано от инициативен комитет, се състоя на 10 април в Истанбул, Турция. Сред целите, посочени в Устава на партията, са: утвърждаване на Република България като свободна и демократична правова държава с развито гражданско общество; гарантиране на основните човешки права и свободи и религиозна толерантност; обединяване около националните идеали; утвърждаване на културните и духовните ценности на българския народ и др. Ръководни органи на партията са Конгрес, Централен съвет, Политически съвет, Лидер/председател; а контролен орган е Контролният съвет. За лидер и председател на Централния и Политическия съвет на партията учредителното събрание избира Бедри Ахмедов Шефиков. Решението за вписване на “Партията за равенство и възход” на СГС е с дата 27 април 2005 година. Вписването й обаче е своеобразен прецедент, тъй като са нарушени изисквания на Конвенцията за легализация на чуждестранни публични актове, която е в сила от 2001 година. В представените документи за регистрация от партията липсва легализация от официалните български власти.
Законодателството на Република Турция по принцип забранява учредяване и пропагандиране на политически мероприятия на лица от други страни.
 


Сходни връзки

Плакати и листовки на турски език покриват Дулово | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.35 секунди