изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:03 EEST
СКЕНАР–ТЕРАПИЯ – СЪВРЕМЕНЕН МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ    
ЗдравеСкенар–терапията е съвременен метод за безмедикаментозно лечение, който великолепно съчетава познанията на древната източна медицина в областта на акупунктурата и зоналния контактен масаж с най–съвременната електронна технология.

Осъществява се с помощта на апарата СКЕНАР – СамоКонтролируем Енерго – Невро – Адаптивен Регулатор. Първоначално той е бил създаден за нуждите на съветските космонавти с цел поддържане на здравето им във върхова форма по време на продължителните космически полети. По–късно тази технология става достъпна за широката медицинска общественост и в момента широко се използува като основен или допълнителен метод за лечение в целия свят. В България този метод се прилага от 5 години. Създадено е Българско скенар–дружество със седалище в Пловдив. Центрове за скенар–терапия има в няколко от по–големите градове в страната, а сега вече и в Добрич.

                Принципът на лечение е следният: Всеки орган има своите проекции върху кожата. Връзките между тях и съответния орган се осъществяват чрез множество нервни влакна, по–голямата част от които спадат към така наречените С – влакна – много тънки, много слабо миелинизирани и поради това много трудно възбудими. В зависимост от оплакванията на пациента и според принципите на източната медицина се обработват определени зони и точки – замерва се техният импеданс, който е функция на състоянието на заболелия орган. Определят се най – подходящите за въздействие места, както и необходимите за това сила и време на въздействие. Скенарът генерира и подава стимулиращи електроимпулси, наподобяващи физиологичните. Те активират максимална част от С – влакната и това предизвиква отделяне на невропептиди – ендорфини, енкефалини и др. – общо около 2000 биологично активни вещества. Това дава старт на каскада от биохимични процеси, в хода на които се нормализира обмяната на веществата и нарушените функции на органите, активира се ендокринният и имунният отговор и рязко се ускорява оздравителният процес. По такъв начин организмът използува собствените си фармацевтични субстанции и това прави терапевтичния процес максимално физиологичен, без усложнения и негативн странични ефекти.

                СКЕНАР се явява първото по рода си електротерапевтично устройство, което работи на принципа на обратната биологична връзка:всеки следващ импулс зависи от реакцията на организма и е различен от предходния. Това предпазва от привикване към въздействието преди организмът да е генерирал достатъчно количество невропепгиди, необходими за завъшване на лечебния процес.

                Натрупаният опит показва, че почти няма заболяване, което да не се повлиява благоприятно от скенар – терапията. Ефективността на моно – скенар – терапията е окол 90 % - в 60 % дефинитивно оздравяване в 30 % се отбелязва значително намаляване на оплакванията и подобряване на общото състояние, с тенденция към постигане на трайна ремисия след няколко последователни курса.

                Скенар – терапията е показана  за лечение както на хронични, така и на остри заболявания, ефективна е и за реанимация.Единствените противопоказания са наличието на пейсмейкър и състояние на остра психоза. Може да се прилага придеца, включително и новородени, а също и при бременни.

                Лечебната процедура трае 30 – 45 минути. Един лечебен курс включва около 10 процедури – точният им брой се определя строго индивидуално, в зависимост от заболяването и реакцията на организма.

                Освен решаването на коткретния здравословен проблем се постига укрепване на имунната система, повишава се общата устойчивост на организма, подобрявао се работоспособността и жизненият тонус.

 

                                                                                                                             Д–р Мариана МОСКОВА

/В сатията са използвани материали на Българско Скенар дружество и ЗАО ОКБ “ Ритм” – Русия/

 


Сходни връзки

СКЕНАР–ТЕРАПИЯ – СЪВРЕМЕНЕН МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди