изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 23:58 EEST
Доган охлажда надеждите на Симеон за втори мандат и иска трета партия в коалицията с БСП    
Парламент

ДПС, партията - брокер във властта, обяви, че възнамерява да се присъедини към оглавявано от БСП правителство след изборите на 25 юни, които се очаква да сложат край на управлението на бившия цар и настоящ премиер Симеон Сакскобургготски, предаде Ройтерс в кореспонденция от България.



Според агенцията Ахмед Доган - лидер на предимно турскоетническата партия Движение за права и свободи - най-вероятно ще бъде балансьор във властта и след предстоящите избори.

Доган заяви, че ще иска трета, дясноцентристка партия да бъде включена в голяма коалиция, която да вкара бедната балканска страна в ЕС.

“Лявоцентристко правителство е най-вероятно”, казва Доган пред Ройтерс.

“Но макар че БСП и ДПС в действителност ще са мнозинство...аз мисля, че друга партия от центъра или дясното ще бъде необходима за по – голяма социална подкрепа и за да гарантира политическата стабилност”.

Проучванията на общественото мнение показват, че социалистите – реформирани комунисти, чието последно управление през 1997 г. приключи с икономически срив – се готвят да спечелят около 40 процента от гласовете, което прави около 105 от общо 240 места в парламента, се посочва в репортажа на Майкъл Уинфри.

Изоставащ на доста голяма дистанция, НДСВ и на Симеон Сакскобургготски се очаква да получи около 23 процента, или 65 места в парламента, докато ДПС, досегашен младши партньор в управлението, би спечелило около 24 места.

Инвеститорите следят внимателно изборите, за да видят дали България ще продължи политиката на присъединяване към ЕС през 2007-ма и влизане в еврозоната след три години.

Анализаторите предпочитат икономически либерално ориентираното НДСВ пред социалистите, чиито планове за скок на разходите изглеждат по-рисковани, но също така смятат, че присъединяването на България към ЕС и валутният борд ще предпазят от по-сериозна промяна в политиката, ако левите вземат властта.

През 2001 г. НДСВ спечели триумфално изборите с обещание да се справи с корупцията и да повиши рязко жизнения стандарт на българите, но провалът на тези обещания срина популярността му сред обществото, припомня Ройтерс.

Сега НДСВ обеща да се противопостави на оглавявана от БСП коалиция, надявайки се, че Симеон Сакскобургготски все още може да формира правителство.

Ахмед Доган обаче, от чиято помощ бившият цар ще се нуждае, за да блокира социалистите, охлади тези планове.

“За мен е естествено министър - председателят да е от Социалистическата партия. Не мисля, че ще има някакви сериозни проблеми при съставянето на правителство”, казва Доган.

Ройтрес цитира дипломати, според които по време на отиващото си управление се е случвало Доган да клати Сакскобургготски, като блокира приватизационни сделки и превръща бюджета в заложник на бизнес интереси на свои партньори и на предимно селския му електорат.

Доган обаче си е спечелил признание за ненасилствения подход, позволил на страната да избегне кръвопролитни конфликти като тези в съседна Югославия, добавя Ройтрес.

Лидерът на ДПС казва, че очаква следващото правителство, особено ако има солидно мнозинство, да води “по-зряла” икономическа политика и с лекота да проведе необходимите реформи за ЕС, които да приключат през есента на тази година.

“Не мога да кажа, че партньорството с НДСВ винаги е било стабилно. Голям проблем ще бъде да се елиминира степента на хаос в правителството и липсата на координация”, казва в заключение Доган.

http://mediapool.bg
 


Сходни връзки

Доган охлажда надеждите на Симеон за втори мандат и иска трета партия в коалицията с БСП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди