изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:21 EEST
УВЕЛИЧАВА СЕ ПОЖАРНАТА ОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ЖЪТВА    
Ред и сигурностЗадължително е стриктното спазване на противопожарните изисквания, за да не се допуска унищожаването на реколта


С настъпване на восъчната зрялост на житните култури и повишаването на дневните температури се увеличава пожарната опасност в масивите. Това предупреждават от Регионалното звено "Пожарна и аварийна безопасност" при РДВР. Специалистите припомнят, че при възникване на  пожари в тези масиви, горенето се характеризира с голяма скорост на разпространение. Това означава, че всяко запалване може да обхване големи площи от реколтата и да унищожи селскостопански машини. Не са редки и случаите, когато пожари в сухи треви и стърнища се прехвърлят в горски масиви и полезащитни пояси, както и в намиращи се в непосредствена близост сгради.
Статистиката сочи, че през жътвената кампания на 2001 г. са възникнали 15 пожара в селското стопанство, като са унищожени 370 декара пшеница и 60 декара ечемик. През 2002 г. пожарите в този отрасъл са 16, като са  изгорели 182 дка пшеница. През жътвените кампании на 2003 и 2004 г. са възникнали съответно 8 и 4 пожара в селското стопанство, като те са без материални загуби. Преобладаващи причини за пожарите са небрежност при боравене с открит огън и техническа неизправност на селскостопанската техника /неизолирани кабели, течове на гориво и др./. Все още ръководители на земеделски кооперации, арендатори и частни стопани не предприемат необходимите мерки за направа на противопожарни ивици край главните пътища, полезащитни пояси и горски масиви. Често се пренебрегва забраната за опалване на стърнища, сухи треви, слогове и крайпътни ивици.
В тази връзка, за да не се допускат пожари през предстоящата жътвена кампания, РЗ "ПАБ" призовава всички граждани стриктно да спазват  противопожарните изисквания. Следва да се направят необходимите противопожарни ивици, да се допуска на работа само технически изправна и пожарообезопасена селскостопанска техника, да не се допуска палене на огън и пушене на цигари в близост до посевите, да се спазва стриктно забраната за опалване на стърнища, сухи треви и крайпътни ивици. В случай на пожар трябва незабавно да се уведомят службите за ПАБ на тел. 160.
 


Сходни връзки

УВЕЛИЧАВА СЕ ПОЖАРНАТА ОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ЖЪТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.63 секунди