изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:11 EEST
* V ММФ "ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ"    
Култура

ОАЗИС ЗА СЪХРАНЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА МУЗИКА

Така нарече започналия вчера в Добрич международен фестивал председателят на журито проф. Милчо Василев. Румяна Цинцарска каза, че форумът расте и вече има сериозен авторитет

 



"Този фестивал, може би, е единственият в България за обработен и авторски фолклор... Той се превръща в оазис за съхранение и развитие на българската народна музика" - каза на пресконференция вчера проф. Милчо Василев - председател на международното жури на петия международен младежки фестивал-конкурс "Фолклор без граници". Той изтъкна, че през тези пет години форумът е разширил своите географски граници. Вече утвърдена проява в рамките на фестивала е и концертът на журито. "Лесно е да седнеш на масата и да оценяваш... Ние не сме забравили сцената... Ние трябва да показваме себе си като действащи музиканти" - подчерта проф. М. Василев. Той добави също, че концертите на журито винаги са премиери и се подготвят през цялата година. Според Румяна Цинцарска, която е член на журито, фестивалът расте и вече има сериозен авторитет. Регламентът е съвременен и модерен и дава възможност за творчество. "Ние нямаме спорове за оценките... Ние обичаме този конкурс" - заяви Р. Цинцарска. Георги Андреев пък каза, че фестивалът е генератор на идеи, които се реализират през цялата година.
Официалното откриване на Петия международен младежки фестивал-конкурс "Фолклор без граници" се състоя снощи в залата на драматичния театър "Йордан Йовков" в Добрич. Началото на форума обяви кметът на града Детелина Николова, която е председател на организационния комитет. В словото си тя изтъкна незабравимите мигове, които публиката, журито и участниците преживяват с фолклорната магия. "Нека запазим любовта към народното творчество и помним, че - докато тя съществува, ще съществува и любовта между хората по света" - заяви Д. Николова и пожела успех на всички участници. Приветствие отправи и председателят на журито проф. Милчо Василев, който още в началото изтъкна, че вече се чувства жител на Добрич.
ММФ "Фолклор без граници" ще се проведе до 27 юни. Фестивалът се организира от община Добрич със съдействието на Министерството на културата - Национален център за музика и танц. Проявите се провеждат в Добрич и курорта Албена.
 


Сходни връзки

* V ММФ "ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди