изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:56 EEST
ШАРЕНА ЧЕРГА В ПАРЛАМЕНТА    
Парламент

Горчива победа на Коалиция за България на парламентарните избори. Започват тежки преговори за съставяне на правителство. Изненадата “Атака”. Политическата криза може да доведе до икономическа. Предстоят политически компромиси зад доверието на избирателите.



След шумните предизборни компании, след скъпо платените телевизионни клипове и билбордове, след правителствeната лотария, българският избирател отново показа жълт картон на политиците и не излезе да гласува. Половин България реши, че не е важно да даде своя глас и не се интересува кой ще ни управлява през следващите 4 години.
Отново най-възрастните показаха самодисциплина и разум и застанаха пред урните, за да решат бъдещето на внуците си. За първи път гражданите бяха по-активни в гласуването от селското население. Според ЦИК, 56% от избирателите са упражнили правото си на глас
При преброени 99.61 от протоколите, ЦИК обяви следните резултати: Коалиция за България - 31,17%.
НДСВ - 19,91%,
ДПС - 12,45%,
Коалиция "Атака" - 8,21%,
ОДС - 7,67%,
ДСБ - 6,42%,
БНС - 5,19
%,
а останалите партии и коалиции - 8,61%.
Спрямо Избори 2001 г. КБ увеличи подкрепата си с 40%, ДПС - със 70%,
НДСВ загуби 60%. Цялото дясно пространство сви подкрепата си със 730 000 гласа.
Изборите приключиха и тепърва политозите и анализаторите ще дават своите оценки,партийните централи ще отчитат грешките ,а и парите от спонсори изразходвани в скъпоструващи рекламни материали. Изборите свършиха!
Кой каквото направил - направил! Това беше. От тук нататък са договорките и компромисите. В тях няма логика. И всичко е възможно. В 40-ия парламент ще се настани Великолепната седморка - 7 шарени политиески сили.
В деня на изборите Международният пресцентър в НДК приюти 1100 журналисти от различни медии още в ранния следобяд. Темата “Атака” беше фаворит в разговорите и споровете сред журналистическото войнство. Щабът на новата политическа формация беше плътно охраняван и никой нямаше никакъв шанс да се добере до лидерите му, което вбеси медиите и те му обявиха война още преди обявяването на окончателните резултати. Не мога да пренебрегна и завистта на някои колеги как един обикновен журналист и главен редактор може да стане предпочитан политик. Но това си е типично българско явление.
Първи в залата на НДК пристигнаха представителите на Коалиция за България. Нямаше я усмивката им, която се полага на истински победител, но със завидно самочувствие и присъщата им отговорност те показаха пред журналистите, че дълго очакваната власт не се дава така лесно, че нямат намерение да се провалят, че са склонни на преговори
, на договорки с всички парламентарни и извънпарламентарни сили, за да съставят кабинет. 1/3 от българите дадоха своя глас в подкрепа на социалната политика. След 800 царски дни България зави наляво и независимо, че няма мнозинство, обществото даде своята подкрепа на лявата идея като най-добрия вариант за момента. 5 гласа не достигат на ДПС и КБ да сформират кабинет. Според политолозите осигуряването им не е трудна и непреодолима задача пред столетницата БСП. При такъв шарен парламент купуването им не би било проблем за социалистите. Станишев като млад лидер не се отказва от кандидатурата си за премиер и отново потвърди заявката си да управлява държавата през следващите 4 години, като изключи сред коалиционните бъдещи съюзници – новата формация “Атака“. Независимо, че тя включва в редиците си много членове на БКП, явно за БСП и компания те ще си останат като скрита отгледана опозиция, от която при случай могат да откраднат някой и друг глас. Преди пресконференциите на основните политически сили, Петър Берон даде импровизирано интервю за НДТ в асансьора на НДК. Той сподели, че не го блазни властта и партията му няма да участвува в преговори и договорки за управление. На въпроса доволен ли е от резултатите, новият стар депутат заяви, че истинските резултати в полза на “Атака” са между 10 и 13 %, но все пак е доволен, че големите “хиени” не са ги орязали много и са ги допуснали до парламента. За новините на турски Берон заяви, че за излъчването им са виновни управляващите мафиоти и ако това се случи във Франция - с новини на арабски, то просто французите няма да включват телевизорите си. На въпрос на НДТ знаете ли колко ученици, за първи път гласували, Ви дават своето доверие, а вие им подготвяте вечерен час, Берон заяви, че не се отказва от намерението да въведе ограничение за учениците - 20 часа, и да възобнови отново доброволните патрули, за да има най-после в държавата ни ред и сигурност. За управлението на държавата новата формация ще се старае да работи по своята програма, като подаде ръка и търси съюз с всички политически сили, но без ДПС, за всички политически сили, които милеят за БЪЛГАРИЯ и работят за националните интереси. Старият седесар Берон не изключва и преговорите с партията-столетница, дори защото счита, че и в лошите има добро начало. Единствено Доган и компания са враг номер едно за формация “Атака”, защото Петър Берон счита, че такива партии не съществуват в Европейската общност и това противоречи на Конституцията. За финал Берон заяви, че е антифашист, а за фашистки могат да се определят всички ония политически формации, които през изминалите 15 години не повдигнаха въпроса за чудовищната корупция, за неравнопоставеността на българите в собствената им държава, които замълчаваха за грабежа и приватизационните сделки.
Много по умерен и усмихнат в изказванията си беше лидерът на ДПС Ахмед Доган пред медиите. С подобни резултати всъщност всеки ще бъде в добро настроение, още повече, че отново му се очертава да бъде на стола на управляващите. 70 % повече гласове е спечелило движението в сравнение с предишните избори, а резултатът на НДСВ е намален с 50 %. В изборната нощ не бяха прибавени и всички гласове от Турция, така че лидерите на движението очакваха още по-впечатляващи резултати. Без телевизионни реклами, без билбордове, само със скромни дарения и визити с хеликоптер във всяко село, във всяка махала се оказа печелившата формула за печелене на гласове.. Лидерът на ДПС отново заяви, че ще участвува във властта и не е възможно съставянето на кабинет, без участието на левицата. Първо ще се състои консултация с БСП и ДПС и едва тогава ще се кани друга политическа сила за участие във властта, коя ще е тя, е без значение. Със завидно самочувствие на победител лидерът на ДПС отказа да сподели мнението си относно феномена “Атака”, но уважава мнението на избирателите, които са му дали своя вот и подкрепа. С усмивка и добро настроение бяха и костовистите в пресцентъра на НДК. За нас изборите са успех, защото сме самостоятелна партия и спечелихме като такава без коалиции, заявиха те. Иван Костов заяви, че няма да подкрепи червен кабинет, но е рано и да се мечтае за синьо правителство. Обединение в дясно ще има само ако има основателна причина за това, ако не получим мандат за ДСБ, се оказва безсмислено.
Костов допусна възможност за подкрепа на кабинет на НДСВ, но с премиер, различен от сегашния. Костов не се сънува като премиер, но смело посъветва всички останали лидери на партии да са по-скромни в желанието си да стават премиери. “Има много достойни хора за този пост и съвсем не е задължително те да са депутати”
- сподели той пред медиите. Появата на Волен Сидеров за първата пресконференция на новата политическа формация стана повод за истински бой сред фотографи и журналисти. Бившият журналист реши да уплаши съсловието с плътна охрана от бодигардове, хванати за ръце в шпалир те грижливо пазеха своя лидер от журналистическата “любов”. Предварителният сценарий на Волен Сидеров бе да запознае журналистическото съсловие с прогарамата си в 30 мин и да не остане време за въпроси. Точно когато журналистите се организираха да напуснат пресконференцията и да я бойкотират, той реши да им отдели няколко минути. Лидерът на “Атака” се държа предизвикателно, най-вероятно заради крайно негативното отношение на повечето представители на централните. Гневът на новия лидер и неговото отношение раздели журналистите на два лагера. Едните считаха, че колегите им се отнасят с явно пренебрежение към формацията и затова получават такива отговори. Други считаха, че Волен Сидеров е новото недоразумение в политическия елит. А имаше и още по крайно мнение на известна червена журналистка, която смяташе, че редица психолози и анализатори са създали образа на Волен изкуствено с определени цели, с покровителството и парите на мощна олигархия, че нищо от това, което се случва, не е случайно. Започнаха и догадки кой плаща за това и кому е изгодно? Със сигурност след 10 години ще научим и това. Все пак явлението “Атака” е успех, защото за 40 дни с минимални средства успяха да спечелят близо 10 % от избирателите и не е необходимо да се намесват световните конспирации, за да се анализира този феномен. Тези хора са реалност и ако не тази, то друга партия с радост щеше да се възполува от тях. А пък сме свидетели и на много случаи на хора със смели идеи, които парламентът ги обучава старателно и стават много послушни в името на други цели. Мрачно бе настроението в редиците на ОДС. Там със сигурност ще има и смяна на местата и оставка на лидерката, която дори в собствения си софийски район бе одобрена от скромните 11%. Разединена от конфликти и скандали предизборно, синята идея претърпя най-голямото си поражение. Синята лидерка заговори за обединение в дясно, но това едва ли би спасило поста й на лидер. Още преди появата на окончателните резултати, Никола Николов от ОДС заяви, че отговорността за поражението в изборите трябва да поеме ръководството на партията. 10 местни партийни организации също поискаха промени в ръководството и най-вероятно синята централа ще се управлява от нов лидер. Подобно бе настроението и в редиците на Софиянски и Мозер, незавсимо че според анализаторите за тях е успех, че прескочиха 4%, за разлика от други, за които се оказа непреодолима. След изборите всеки си прави равносметка, дори и тези, които от презрение към политическите формации не гласуваха. Ако продължават да не го правят, много скоро можем да станем свидетели на един не пъстър, а двунационален парламент. а в трагичните прогнози да бъдем и малцинство в собствената си страна.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

ШАРЕНА ЧЕРГА В ПАРЛАМЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди