изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 21:35 EEST
300 НЕПЪЛНОЛЕТНИ СА ПОЛУЧИЛИ ПРАВО НА РАБОТА    
ИкономикаОколо 300 разрешения за работа през лятото на непълнолетни е издала до момента Областната инспекция по труда, съобщи за НДТ началникът й Младен Мартинов. Според него, пикът тепърва предстои, тъй като учебната година завърши едва преди дни. Очакванията са през тази година да бъдат издадени около 600 разрешения. През м.г. те са били 500. Дадена е

възможност на деца между 16 и 18 години да работят основно в туризма - като сервитьори, помощник-сервитьори, пикола, малка част ще работят неквалифицирана работа в шивашката промишленост. Дадените откази са няколко. Те са за обща работа в строителството и за водни спасители по морето, обясни М. Мартинов.

От петък е започнала масирана проверка на Областната инспекция по труда по морето. Групи от по двама инспектори проверяват дали се спазва трудовото законодателство, изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. Проверява се и наемането на непълнолетни. Следи се дали те са с разрешителни от Областната инспекция по труда, дали работното им време е до 20 часа, дали се спазва изискването за 7 часа работа на ден, както и за междудневната и междуседмична почивка.

М. Мартинов припомни, че от 1 април м.г. наемането на работа на непълнолетни без разрешение от инспекцията се третира като престъпление. Прокуратурата решава дали за конкретния случай трябва да се образува наказателно производство. Нарушителят може да получи глоба до 500 лева и лишаване от свобода условно до 2 години. През 2004 г. на прокурор са предадени четири случая. В два от тях прокурорите са отказали да образуват преписки, а по другите два още не са взели решение. 

 


Сходни връзки

300 НЕПЪЛНОЛЕТНИ СА ПОЛУЧИЛИ ПРАВО НА РАБОТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди