изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:29 EEST
ЖИТОТО В ДОБРУДЖА ПОЧЕРНЯВА И ГНИЕ ОТ ДЪЖДОВЕТЕ    
ЗемеделиеДобивите от пшеница през тази година в Добричка област ще са значително по-малки, прогнозират арендатори и агрономи.

 Очакваната реколта ще е 350-400 кг от декар, докато миналата година производителите прибраха в хамбарите по 500-600 кг от декар.
Само от мишата напаст през есента загубите са по около 100 кг на декар, твърдят агрономи. В края на май и началото на юни зърното в цяла Североизточна България бе заразено и с фузариум-това е гъба, която нанася поражения върху всички показатели. Освен това фузариумът съдържа токсин, който пък влияе опасно върху здравето на хората и на животните. В момента специалисти от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево анализират до каква степен пшеницата е заразена. Ситуацията е критична и за съжаление, засега не са открити химически средства за борба с фузариума, твърдят агрономи.
Падналите над 100 л/кв. м дъждове през последните две седмици са причинили почерняване на житните класове и гниене на зърното. Загубите ще се отразят и на изкупната цена на пшеницата. При добив от 400 кг от декар себестойността е 149 лева, изчисляват производители. Търговците в Добричка област сега предлагат цена от 157 лева, което е крайно неизгодно. Още повече, че цената на пшеницата на световните борси към момента е 170-180 лева за тон.

 


Сходни връзки

ЖИТОТО В ДОБРУДЖА ПОЧЕРНЯВА И ГНИЕ ОТ ДЪЖДОВЕТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди