изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:00 EEST
40-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ - ШАРЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ЧЕРГА    
Парламент С тържествено заседание започна работа 40-ото народно събрание. За председател на парламента бе избран Георги Пирински от БСП. В. Сидеров определи политическата класа като "грухтящи прасета и безчувствени топки лой". Търси се стабилно правителство, с което достойно да влезем в Европейския съюз на 1 януари 2007 година

Ивелина СТОЕВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 

Вчера президентът Георги Първанов тържествено откри 40-ото Народно събрание. Пълната пленарна зала събра новите депутати - сред които бивши министри, бивши кметове, бивши областни управители, бивши лидери-демократи.... Президентът им пожела да сформират един сплотен парламент, който да работи за националните приоритети и за осъществяване на ангажиментите ни към ЕС, за да стане България пълноправен член на европейското семейство от 1 януари 2007 г. Националното съгласие по основните задачи, свързани с достойното ни членство в ЕС, е основен критерий за осъзнатата отговорност на политическия елит, заяви Първанов. Около тази идея се обединиха и представителите на всички парламентарни групи. Те заявиха решимост и желание да довършат реформите докрай и да работят за стабилност на институциите. Те си пожелаха новото НС да приема важните за страната въпроси с консенсус.

Най-възрастният депутат Коста Цонев председателстваше тържественото заседание. Още в началото, според Конституцията, депутатите положиха клетва. Последваха изказвания на всички лидери на парламентарно представените партии и коалиции. Младият соцлидер Сергей Станишев заяви, че новият парламент започва с много парламентарни групи още в началото, но това е гласът на народа. "Той ни задължава да говорим помежду си, да намерим съгласие, а не да спорим". Той пожела новото НС да работи с три прости думи - стабилност, промяна, приемственост. За финал пожела на депутатите да положат усилия и установят нов парламентарен дух и стил на работа, да заровят томахавките и да не се вживяват като врагове, а да си вършат работата за която са избрани.

От жълтата група декларираха, че новият парламент ще провежда политика на отворените врати. Анелия Мингова /НДСВ/ заяви, че те протягат ръка към всички партии и са готови да проявят отговорност и да участвуват в бъдещото управление. За финал председателката на ПГ на НДСВ заяви, че царската група ще поеме тежкия кръст и НДСВ ще положи максимални усилия за постигане на стабилно мнозинство.

Ахмед Доган заяви, че крайно време е да се загърби гладиаторското начало и да се приеме рицарският подход за достигане до Обетованата земя, която е евроинтеграцията и постигането на вътрешните приоритети на страната. С думите "Бог да ни е на помощ" той завърши изказването си и взриви пленарната зала.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пристъпи прага на парламента, придружен от съпругата си. Бившата снаха на Радой Ралин и настояща журналистка упорито пазеше половинката си от журналистическата "любов". Гилдията взе решение да не му обръща нужното внимание, докато не се докаже като "кадърна". В изказването си от трибуната Сидеров не спести емоционалните си определения към политическата класа у нас. Той ги определи като "грухтящи прасета и безчувствени топки лой", а вота за "Атака" като "шамар към политическата класа, която в последните 15 години работи по своя план да направи българите 3.5 милиона".

Иван Костов определи 40-ото НС като най-непочтено избраното, а изминалите избори нарече най-некоректно проведените. Костов декларира, че хората му няма да се договарят с останалите политически сили зад гърба на избирателите. Той обяви, че са против Георги Пирински като шеф на парламента и срещу тайното гласуване за кабинет.

От алтернативното СДС Надежда Михайлова пък подчерта, че подава ръка на всички политически сили, които не търсят реваншизъм.

Малко по-късно със 169 гласа ЗА депутатите избраха своя председател. 4 човека от "Атака" и 7 от БНС, както и всички от КБ, ДПС и НДСВ, подкрепиха единствената предложена кандидатура на Георги Пирински за председател на парламента. Явно тристранната коалиция предварително беше договорила кой ще ръководи 40-ото НС и актът на гласуване беше повече формален. След края на тържественото заседание новият председател заяви пред журналистите намерението си да се справи с празната пленарна зала, с гласуването с чужди карти и с пилеенето на ценно време. Коалиция "За България" планира да въведе определен ден и час за гласуване, които да са предварително известни на народните избраници, и това да стимулира личното им явяване в пленарна зала.

“Хората не ни вярват, защото не виждат защита на своя интерес в парламента. НС не е театър, не е заведение за обществено хранене, не е търговска кантора. Тук трябва да се поставят важните въпроси, които са на дневен ред в обществото”, заяви Пирински, като декларира, че ще положи усилия с ръководството на НС да повиши авторитета на институцията парламент.

Седем са заместник-председателите на НС, които ще изпълняват задълженията си на ротационен принцип. Любен Корнезов,  Камелия Касабова, Юнал Лютфи, Петър Берон, Филип Димитров, Екатерина Михайлова и Анастасия Мозер избраха депутатите единодушно за зам.-председатели.

В края на тържественото заседание спор в пленарната зала предизвика казусът "Бойко Борисов". Ангажиран, както обикновено, Генерала не положи клетва като депутат, а подаде само молба до деловодството. От КБ припомниха, че не може да бъде освободен от правомощията си депутат, след като не се е заклел. Жълтите депутати държаха на позицията си, че това съвсем не е задължително, след като е подал заявление, че се отказва от депутатската банка. За финал казусът "Бойко Борисов" остана да се реши от временната комисия, сформирана за изготвяне на правилника. Премиерът Симеон Сакскобургготски подаде оставка като министър председател и депозира оставката на правителството в края на тържественото заседание .

Спокойно и без емоции премина тържественото заседание на 40-ото НС. Правеше впечатление, че липсват "красавиците" от жълтата група на предишния парламент, но тъй като те останаха безмълвни цели 4 години, царят реши, че не са му необходими неми кукли и не ги включи в листите. Това, разбира се, не означава, че в НС няма хубави дами - има, но са сведени до минимум, впрочем намален е и броят на жените сред родните депутати. Много от известните ни спортисти също отсъстват от депутатските банки, но затова пък министърът им стана депутат. Видни журналистки също останаха извън НС, но затова пък журналистите вече имат представител на гилдията за председател на цяла парламентарна група - "Атака" - в лицето на Волен Сидеров.

Шарен парламент, многообразен и доста различен от предишните. Парламентът, който, дай Боже, ще ни вкара в ЕС.

Нов парламент - нова надежда за българския народ, за българският избирател. Дано да е ползотворен и да завърши мандата си.

 


Сходни връзки

40-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ - ШАРЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ЧЕРГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди